PREVIŠE ZA IZGUBITI

Renault ne želi napustiti Rusiju: Ima većinski udio u AvtoVAZ-u i nacionalizacija bi ih dotukla

Vlasničkim udjelom AvtoVAZ-a Renault kontrolira otprilike 30 posto tržišta automobila u zemlji i ima 40.000 lokalnih radnika

Tvornica Lada, Avtovaz, ilustracija

 Profimedia

Dok proizvođači automobila nastavljaju pauzirati proizvodnju na ruskim pogonima ili su ukinuli trgovinu s tom zemljom, čini se da je Renault među posljednjima koji ne mijenja svoj odnos s Rusijom. Naime, Renault posjeduje 68 posto udjela u AvtoVAZ-u, koji je odgovoran za iznimno popularnu Ladu u Rusiji.

image

Lada Vesta SW Cross

Renault Group

Ovim vlasničkim udjelom Renault kontrolira otprilike 30 posto tržišta automobila u zemlji i ima 40.000 lokalnih radnika. Stvar još složenijom čini činjenica da francuska vlada posjeduje 15 posto udjela u Renaultu. U konačnici, Rusija čini oko 10 posto Renaultovih prihoda.

image

Lada XRay Cross

Renault Group

Francuska vlada nije govorila o Renaultovim tekućim odnosima u Rusiji. Francuski ministar financija Bruno Le Maire rekao je da su privatne tvrtke slobodne donositi vlastite odluke o poslovanju u Rusiji, ali samo ako se "strogo i rigorozno pridržavaju sankcija".

image

Renault Austral

Renault Group

Istraživačka tvrtka Alphavalu sugerira da postoji "mala vjerojatnost" da se Renault odrekne svog udjela u AvtoVAZ-u. Tvrtka je također smanjila svoju preporuku za dionice, navodeći da je vrijednost pothvata pala na nulu "kako bi se objasnio geopolitički rizik u vezi s invazijom Rusije na Ukrajinu i dugotrajne implikacije koje bi sankcije Zapada mogle imati na rusko gospodarstvo, možda drastično smanjenje potražnje za automobilima u zemlji u godinama koje dolaze".

image

Renault Arkana

Renault Group

Proizvodnja u Renaultovoj tvornici u blizini Moskve privremeno je zaustavljena do 18. ožujka zbog problema s opskrbom. AutoVAZ-ove lokacije u Toljatiju i Izhevsku također su doživjele prekide proizvodnje nakon ruske invazije na Ukrajinu zbog nestašice poluvodiča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:31