vozači oduševljeni

Revolucija naplate parkiranja? Tko zaboravi platiti parking, neće dobiti kaznu

Vozačima treba dati drugu priliku da plate parkiranje

Naplata parkiranja, ilustracija

 Željko Puhovski

Kažnjavanje vozača koji ne plaćaju parking nema alternativu. No, postoji li način da se umjesto trenutnog kažnjavanja - vozače prvo upozori na kaznu?

Svakako postoji.

Britanski Express donosi priču o peticiji koja bi mogla promijeniti pravila vezana za naplatu kazni.

Peticija koja bi mogla završiti u britanskom parlamentu poziva na izmjenu zakona i predstavljanje novog standarda koji bi ‘podsjetio vozače da nisu platili parking prije nego im se napiše kazna‘.

Voditelji kampanje ističu da postoji velik broj vozača koji nenamjerno zaborave platiti parking.

‘Vjerujemo da treba postojati zakonski okvir za vlasnike parkirališta da izdaju obavijest, odnosno podsjetnik korisnicima koji su zaboravili platiti naknadu za parkiranje prije nego ih kazne.

Oni koji pružaju javnu uslugu, ne bi trebali kažnjavati vozače bez da im daju drugu priliku da plate. Neki od korisnika jednostavno su zaboravljivi, a obavijest bi ih spasila kazne‘, stoji u priopćenju.

image

Parkiranje, ilustracija

Niksa Stipanicev/CROPIX

Peticija bi trebala prikupiti više od 10.000 potpisa da bi uopće ušla u proceduru, a da bi se o tom pitanju raspravljalo u parlamentu, potrebno je više od 100.000 internetskih potpisa, piše Express.

Ova kampanja uslijedila je nakon prijedloga stručnjaka iz Međunarodne zajednice za parkiranje (IPC) i Britanske udruge za parkiranje (BPA), koji zagovaraju nove standarde. Novi kodeks bit će objavljen u listopadu, a pružit će korisnicima 10-minutni period odgode nakon isteka njihove karte prije nego dobiju kaznu.

Međutim, u prijedlogu novog kodeksa za sad ne postoje odredbe o podsjetnicima koji bi se izdavali vozačima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 17:15