Flow boiling module

Rješenje na vidiku? Tehnologija NASA-e može napuniti električne automobile za samo pet minuta!

Primjena ove nove tehnologije rezultirala je dosad neviđenim smanjenjem vremena potrebnog za punjenje EV-ova u cijelom svijetu

Punjač za EV, ilustracija

 Profimedia

Pokazalo se da tehnologija NASA-e razvijena za misije na Mjesec i Mars može napuniti električno vozilo za samo pet minuta "hlađenjem" topline koju stvara vodič kroz koji prolazi struja.

Koristeći NASA-in Flow Boiling Module kao nacrt, istraživači sa Sveučilišta Purdue dramatično su smanjili količinu topline koja putuje kroz žice kako bi progurali 1400 ampera, jedinicu električne struje kroz kabele.

To je u usporedbi s 520 ampera koje isporučuju najnapredniji punjači. Budući da punjenje na najbržim punjačima može potrajati i do 20 minuta, mnogi ljudi odlučili su ostati na strani unutarnjeg izgaranja.

image

Punjač za EV, ilustracija

Profimedia

Ali ovaj novi sustav puni EV-ove gotovo brzo kao što "pištolj" puni automobil na benzinskim postajama.

Ovu tehnologiju pozdravile bi države poput Kalifornije i New Yorka u SAD, ali i svih ostalih koje zabranjuju prodaju novih automobila s pogonom s unutarnjim izgaranjem do 2035. godine.

NASA-ina tehnologija prvotno je izrađena za Međunarodnu svemirsku postaju, gdje je testirana u mikrogravitaciji kako bi se osigurao njezin uspjeh u budućim svemirskim postajama.

Ideja je da će laboratorij u orbiti i druge letjelice trebati tehnologiju koja može učinkovito prenositi toplinu kroz sustave - inače bi mehanika mogla izgorjeti.

image

Flow Boiling and Condensation eksperiment

Purdue University

To je potaknulo interes Issama Mudawara, profesora strojarstva na Purdueu, koji je 2021. konstruirao prototip za koji je u prošli utorak objavljeno da će biti uspješan u pogonu električnih vozila.

Modul također podsjeća na stanicu za punjenje u stvarnom svijetu, jer uključuje pumpu, cijev istog promjera kao stvarni kabel za punjenje, iste kontrole i instrumente, zajedno s istim brzinama protoka i temperaturama.

"Primjena ove nove tehnologije rezultirala je dosad neviđenim smanjenjem vremena potrebnog za punjenje električnih vozila u cijelom svijetu", objavila je NASA-a. Ipak, do eventualne primjene moglo bi proći još vremena...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:58