JAHTA ZA ASFALT

Rolls Royce Boat Tail je najskuplji novi automobil na svijetu a stoji 172 milijuna kuna

Razvoj projekta trajao je četiri godine, što znači da je počeo odmah nakon premijere Sweptaila 2017. godine
Rolls Royce Boat Tail
 Rolls Royce Motor Cars

Najnoviji Rolls-Royceov model nazvan je 'Boat Tail' po uzoru na Rollsove modele s kraja 1920-ih i početka 1930-ih godina, a predstavlja markantnu kabriolet izvedbu coupea Sweptaila predstavljenog u Villi d'Este 2017. godine.

image
Rolls Royce Boat Tail
Rolls Royce Motor Cars

U to vrijeme, Sweptail je s cijenom od 12,8 milijuna dolara (85 milijuna kuna) bio najskuplji novi automobil na svijetu, no sada se čini jeftinim kraj Boat Taila koji će počinjati od 28 milijuna dolara (172 milijuna kuna), koji također premašuje i Centodieci za kojeg Bugatti traži 9,7 milijuna dolara (72 milijuna kuna).

image
Rolls Royce Boat Tail
Rolls Royce Motor Cars

Proizvodnja samo tri primjerka je završena, a svaki od njih personaliziran je oblogama i materijalima kako bi odgovarao hirovima njihovih vlasnika. Fotografije pokazuju prvi od ta tri, a naručio ga je klijent koji je također nedavno obnovio izvorni Boat Tail iz 1932. godine. Ostala dva kupca očito su željeli sačuvati svoju anonimnost, ili imaju užasan ukus pa fotografije nisu objavljene.

image
Rolls Royce Boat Tail
Rolls Royce Motor Cars

Ispod ručno oblikovanih aluminijski ploča nalazi se 'Architecture of Luxury' platforma koju također koristi Rolls-Royceova najnovija limuzina – Phantom. Novitet su tanka LED svjetla vidljiva na prednjem i stražnjem kraju.

image
Rolls Royce Boat Tail
Rolls Royce Motor Cars

Upravo je na stražnjem repu najzanimljivija značajka – poklopac se otvara poput leptirovih krila i otkriva Rolls-Royceov 'hosting suite'. Unutra se nalaze dva hladnjaka i Christofle posuđe i specijalni pribor za jelo. Nakon što se dva dijela kliznog poklopca podignu prema gore, naginju se za 15 stupnjeva kako biste lakše izvadili komplet za piknik koji uključuje stolice od karbonskih vlakana i suncobran. Kavijar se ipak jede hladan.

image
Rolls Royce Boat Tail
Rolls Royce Motor Cars

U slučaju da vas tijekom planiranog piknika ne posluži vrijeme, kopnena jahta sadrži i 'statično privremeno skloniše', a vjerojatno je riječ o zaklonu koji prekriva sjedala dok vi čekate da kiša prođe.

image
Rolls Royce Boat Tail
Rolls Royce Motor Cars

Ispod dugačkog prednjeg nosa krije se Rolls-Royceov poznati 6,7-litreni V12 s dvije turbine koji u Phantomu razvija 571 KS. Sve u svemu, razvoj projekta trajao je četiri godine, što znači da je počeo odmah nakon premijere Sweptaila 2017. godine. 'Rođen je iz želje za proslavom uspjeha i stvaranjem trajnog nasljeđa. U svojoj izvanrednoj realizaciji, Boat Tail stvara ključni trenutak u povijesti naše povijesti i u suvremenom luksuznom krajoliku', izjavio je izvršni direktor Torsten Muller-Otvos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 10:54