Hladan tuš iz rusije

Ruska GAZ grupa tuži Volkswagen za 320 milijuna eura zbog odluke o raskidu ugovora o proizvodnji

Tvornica želi povratiti 28,4 milijarde rubalja zbog problema proizašlih iz izlaska njemačkog proizvođača automobila iz zemlje

Volkswagen Group RUS

 Volkswagen AG

Članica automobilske grupacije GAZ, tvornica automobila Gorky, podnijela je tužbu protiv Volkswagena u Rusiji. Tvornica želi povratiti 28,4 milijarde rubalja (320 milijuna eura) zbog problema proizašlih iz izlaska njemačkog proizvođača automobila iz zemlje.

image

Volkswagen Group RUS

Volkswagen AG

Automobilska tvornica Gorky imala je ugovor za sklapanje vozila za VW, izvještava Reuters, ali odluka ruske vlade da izvrši invaziju na Ukrajinu i međunarodne sankcije protiv te zemlje koje su uslijedile natjerale su proizvođača automobila da napusti tržište.

image

Volkswagen Group RUS

Volkswagen AG

Detalji tužbe, koja je prošlog tjedna podnesena regionalnom sudu u Nižnjem Novgorodu, tek trebaju biti objavljeni.

Ovo je druga tužba s kojom se VW suočava u Rusiji od Grupe GAZ. U zasebnoj tužbi, podnesenoj krajem prošlog mjeseca, GAZ je napisao da VW-ovi napori da izađe s tržišta ugrožava njegove interese. U tom slučaju traži 15,6 milijardi rubalja (175 milijuna eura) odštete.

image

Volkswagen Group RUS

Volkswagen AG

Ubrzo nakon podnošenja tužbe, ruski sud je pristao zamrznuti svu VW-ovu imovinu u zemlji, dok se spor ne riješi, što je usporilo napore njemačkog proizvođača automobila da izađe iz Rusije.

U vrijeme prve tužbe, Volkswagenova ruska podružnica izjavila je da je iznenađena pravnim postupkom jer su ona i GAZ prekinuli svoje partnerstvo "prema zajednički dogovorenim uvjetima". U međuvremenu, VW Grupa je rekla da je u procesu prodaje svog udjela u ruskoj podružnici "ruskom investitoru vrijednom povjerenja".

image

Volkswagen Group RUS

Volkswagen AG

Među prodanom imovinom bio je i pogon u kojem je radilo 4000 ljudi. Volkswagen je rekao kako se nada da zamrzavanje neće odgoditi transakciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:29