TEKTONSKE PROMJENE

Sada je sve jasno: Električni automobili trebali bi postati jeftiniji od klasičnih, a evo i kad!

Nedavno izvješće sugerira kako nas čeka velika promjena u narednim godinama, okosnica više uopće nije tako daleko
Električni automobil
 Profimedia

Nova generacija vozila je već pred nama, no glavna prepreka prelaska na njih mnogima je njihova cijena. Nedavno izvješće Bloomberg New Energy Financea (u nastavku: BNEF) sugerira kako će se unutar narednih pet do sedam godina taj trend promijeniti.

'Prekretnica će vjerojatno biti 2027. godina', stoji u BNEF-u Automobilsku industriju prati trend prelaska na električne i hibridne modele, kako bi prosječne emisije stavili pod norme postavljene od strane Europske unije – 95 grama ugljičnog dioksida po kilometru.

Iako to nužno ne znači da će svi EV-ovi biti relativno pristupačni – sve će ovisiti o vrsti i modelu vozila. Prvi električnji automobiličiji će se troškovi proizvodnje izjednačiti ili smanjiti automobilima s motorima s unutarnjim izgaranjem su laka gospodarska vozila poput kombija, a izjednačenje se očekuje 2025. godine.

'Sljedeći na redu je segment limuzina i SUV-ova, najavljen 2026. godine, a mali gradski automobili morat će pričekati do 2027. godine', navodi se u studiji koju je naručila Europska kampanja 'Transport i Okoliš'.

image
Punionica električnih automobila
Profimedia

'Električna vozila bit će stvarnost za sve nove kupce u roku od šest godina. Oni će svima biti jeftinija od vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem, od čovjeka s kombijem u Berlinu pa do obitelji koja živi u rumunjskom selu', izjavila je Julia Poliscanova, direktorica za vozila i e-mobilnost 'Transporta i Okoliša'.

Električnji automobili će pojeftiniti čak i bez obzira na subvencije, kao rezultat pada cijena baterija i upotrebe proizvodnih linija. Očekivanja su da će jedna električna limuzina koja danas košta oko 40.000 eura, 2026. godine biti dostupna za čak upola manje - kao ona s motorom s unutarnjim izgaranjem.

Osim cijena, izvješće se bavi i prodajnim udjelima. Očekivanja su da će do 2030. električni automobili predstavljati 50 posto ukupne prodaje novih automobila, a samo pet godina poslije čak 85 posto. Međutim, tih 85 posto mogli bi prerasti u 100 posto, 'ovisno hoće li zakonodavci još više povećati norme vezane za emisije CO2 i pojačaju druge politike za poticanje kupnje EV-ova', navodi se iz 'Transporta i Okoliša'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:21