tech

Sajam potrošačke elektronike CES Las Vegas: Tri trenda koji će dominirati tehnologijom u 2024.

Od integracije umjetne inteligencije u brojne proizvode do napretka u virtualnoj i proširenoj stvarnosti

Kenichiro Yoshida šef Sonyja u Las Vegasu

 Profimedia

Nakon što smo svjedočili najinovativnijoj godini u tehnologiji tijekom 2023., najveći svjetski sajam potrošačke elektronike CES 2024. Las Vegas ponovo se predstavio kao žarište događanja s tri ključna trenda koji obećavaju oblikovati budućnost tehnologije koja nas okružuje, pa tako i one u automobilima.

Od integracije umjetne inteligencije u brojne proizvode za olakšavanje svakodnevnog života do napretka u virtualnoj i proširenoj stvarnosti te 100-inčnih zaslona koji su sada dostupni svima, ovogodišnji CES je poprište značajnih inovacija.

Uzimajući u obzir intenzivnu sezonu lansiranja raznih inovativnih proizvoda tijekom jeseni, CES 2024. predstavlja proizvode i tehnologije najavljene za nadolazeće mjesece, a ne samo koncepte i eksperimente.

image

Honda u Las Vegasu

Profimedia

Već uobičajeno, i proizvođači automobila biraju CES Las Vegas za prezentaciju svojih dostignuća po pitanju tehnologije u automobilima, a ove godine najviše pažnje su privukli VW koji je obećao umjetnu inteligenciju u osvježenom Golfu, Honda s električnim konceptom Saloon, a da su sve važniji igrači na svjetskoj auto sceni pokazali su turski proizvođač Togg koji je pokazao novi električni model T10F te vijetnamski VinFast koji je pokazao električni pick-up Wild, kao odgovor na Teslu Cybertruck.

Generalno u kontekstu događanja u Las Vegasu, ovo su tri ključne teme koje dominiraju ovogodišnjim CES-om:

1. Umjetna inteligencija (AI) u svemu

Sve što koristi algoritam, strojno učenje ili automatizaciju predstavljne je kao proizvod potaknut umjetnom inteligencijom na CES-u 2024. Upravo se u Las Vegasu predstavljaju brojni proizvodi koji automatski prevode zvuk i tekst s različitih jezika, TV hardver za poboljšanje sadržaja visoke razlučivosti na 4K i 8K zaslonima, te automatizaciju koja štedi vrijeme u svakodnevnim proizvodima.

image

Wehead, umjetna inteligencija koja ima lice

Profimedia

Tako je primjerice VinFast MirrorSense prva svjetska tehnologija za automatsko podešavanje ogledala vođena umjetnom inteligencijom, razvijena u suradnji između VinFasta i VinAI-a, nagrađena za inovaciju u tehnologiji vozila u kategoriji Advanced Mobility. Ova nagrada ne samo da prepoznaje tehnološki napredak VinFast MirrorSensea, već također potvrđuje poziciju i potencijal VinFasta i VinAI-ja u globalnoj industriji automobilske tehnologije.

image

VinFast retrovizor koji koristi umjetnu inteligenciju

VinFast

2. VR, AR i XR doživljaji u usponu

Nakon impresivnog Meta Questa 3 u 2023., CES 2024 donosi novi val VR, AR i XR iskustava. Očekuju se najave slušalica temeljenih na Qualcommovom XR2+ Gen2 VR čipu, inovativni senzori i softveri koji proširuju mogućnosti današnjih uređaja, te primjeri primjene u raznim industrijama.

image

Zapbox mixed reality

Profimedia

Sve to predstavlja uvod u dolazak Apple Vision Pro, Samsung/Google XR slušalica i vala novih programerskih iskustava.

image

LG Electronic u Las Vegasu

Profimedia

3. Revolucija u 100-inčnim zaslonima

Ekrani ponovno dominiraju inovacijama, a napredak u tehnologiji zaslona ima široki utjecaj na tehnološku industriju. Od OLED-a do Mini-LED-a i Laser TV-a, novi 100-inčni zasloni obećavaju uzbudljive mogućnosti gledanja. Na CES-u 2024 predstavljaju se nove generacije 100-inčnih zaslona već dostupnih po pristupačnim cijenama, podižući razinu kućne zabave na višu razinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 22:18