BUDUĆNOST JE STIGLA

San postaje stvarnost: Na autoceste stiže traka isključivo za samovozeća vozila

Riječ je o dionici dugoj 100 kilometara koja će biti opremljena senzorima i kamerama za praćenje stanja na cesti u realnom vremenu

Radnici na autocesti (ilustracija)

 Getty Images via AFP

San o samovozećim vozilima u svakodnevnom prometu koja mogu funkcionirati bez ljudske intervencije sve je bliže realizaciji.

No, dok se sama tehnologija razvija i prolazi kroz tranzicijski period, pojavio se novi problem - neadekvatna cestovna infrastruktura.

U rješavanju tog problema najdalje su otišli Japanci koji su upravo najavili trake na autocesti namijenjene isključivo vozilima s naprednom tehnologijom poluautonomne vožnje.

Kako navodi AsiaNikkei, dio jedne od najprometnijih autocesta u Japanu koja povezuje Tokio i Nagoyu bit će odvojen za samovozeće kamione. Radi se o dionici dugoj sto kilometara, a cilj je da traka bude u funkciji 2024. godine.

image

Osaka, Japan (ilustracija)

Profimedia

Trake za vozila bez vozača bit će opremljene 5G tehnologijom, senzorima i kamerama koje će pratiti stanje na cesti u stvarnom vremenu, a ako se otkriju predmeti ili druge prepreke na cesti, vozila koja se približavaju bit će upozorena da uspore ili se potpuno zaustave.

Iako su u prvom planu samovozeća vozila, izgradnja posebnih traka dio je planova tamošnje Vlade koja se suočava s ozbiljnim nedostatkom vozača.

image

Mate Rimac i ilustracija testnog autonomnog vozila

Vesna Veselić/Cropix

Hrvatska prilagođava zakon

Prije desetak dana pisali smo o izmjenama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu u Hrvatskoj kojima bi se zakonski omogućilo uvođenje autonomnih taksi vozila u svakodnevnu upotrebu. Prema planu na kojem radi Radna skupina Ministarstva prometa - sva autonomna taksi vozila moći će koristiti postojeća taksi stajališta i stajališta koja koriste vozila javnog prijevoza.

Isto tako, kao i ostala taksi vozila moći će koristiti posebno obilježene vozne trake.

Opširnije o nacrtu Zakona pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:03