Otkrivena tajna

Sankcije im ne mogu ništa: Ruski bogataši i dalje nesmetano kupuju luksuzne europske automobile

Na stranicama za prodaju automobila i dalje su navedeni novi Land Rover, Audi, BMW, Rolls-Royce...

Rolls Royce Phantom (ilustracija)

 Rolls Royce

Više od godinu dana nakon ruske invazije na Ukrajinu, zapadne sankcije načele su rusko gospodarstvo, ali ga nisu osakatile. Mreža globalne trgovine prilagodila se u tolikoj mjeri da obećanje Vladimira Putina i dalje stoji: ‘rat neće drastično poremetiti životni stil ruskih elita‘.

Kako navodi New York Times, Rusija još uvijek uvozi željenu zapadnu robu koju joj omogućuje globalna mreža posrednika.

U Moskvi su najnoviji iPhone uređaji dostupni za isporuku isti dan po nižoj cijeni od maloprodajne cijene u Europi, a robne kuće još uvijek imaju Gucci, Pradu i Burberry.

Na stranicama za prodaju automobila i dalje su navedeni novi Land Rover, Audi, BMW, Rolls-Royce...

image

Rolls Royce Phantom (ilustracija)

Rolls Royce

Skoro svi vodeći zapadni proizvođači elektronike, automobila i luksuznih proizvoda prošle su godine objavili da se povlače iz Rusije jer je trgovina s tom zemljom postala vrlo teška zbog pritiska javnosti.

Ipak, ruska potražnja za luksuznim predmetima i dalje je jaka, a trgovci u Dubaiju čine sve da je zadovolje.

‘Bogati ljudi uvijek ostaju bogati‘, rekla je Ecaterina Condratiuc, direktorica u salonu luksuznih automobila u Dubaiju, koja je nedavno isporučila Porsche Cayenne Turbo GT vrijedan 300.000 dolara ruskom kupcu.

image

Porsche Cayenne Turbo GT (ilustracija)

Porsche

Rat, dodala je - nije utjecao na njih.

U Dubaiju, kupci lutaju izložbenim prostorima autosalona, cjenkajući se za automobile sa Zapada - kako bi ih kupili u gotovini i poslali u Rusiju.

Neki od njih su bogati Rusi koji vozila kupuju za sebe ili mali poduzetnici koji žele preprodati automobile za brzu zaradu.

U drugim slučajevima, ruske trgovine automobilima, nakon što su izgubile svoje službene veze sa zapadnim markama, organiziraju vlastiti uvoz, ponekad i par stotina automobila odjednom.

image

Ferrari na ulicama Moskve (ilustracija)

Kommersant Photo Agency/ddp USA/Profimedia

Ruska analitička tvrtka Autostat izvijestila je da je takav neizravni uvoz činio 12 posto od 626.300 novih osobnih automobila prodanih u Rusiji 2022. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 13:16