TALIJANSKA EGZOTIKA

Sedam godina nakon Coupea, Zagato je predstavio i Mostro Barchettu s Maseratijevim motorom

Baš kao i Mostro sa zatvorenim krovom, Mostro Barchetta Zagato bit će proizveden u samo pet primjeraka

Mostro Barchetta Zagato

 Zagato

Sjećate li se Zagato Mostra koji je BIO predstavljen još 2015. s Maseratijevim V8 motorom i ograničenom proizvodnjom od pet jedinica? Pa, točno sedam godina kasnije, talijanska dizajnerska kuća vratila se u Villa d'Este s Mostro Barchettom koja također koristi Maseratijev motor.

image

Mostro Barchetta Zagato

Zagato

Barchetta izgleda gotovo identično običnom Mostrou, ali to nije loše budući da je retro dizajn inspiriran Maseratijem 450S Coupé Zagato iz 1957. graciozno ostario.

Osim odsutnosti krova što jene poremetilo sjajne proporcije, Barchetta dolazi s redizajniranom stražnjim krajem uz zadržavanje ostatka prijašnjeg oblika ploča karoserije.

image

Mostro Barchetta Zagato

Zagato

Model iz 2022. nudi izbor između dva pogonska agregata iz Maseratija. Možete birati između atmosferskog 4,2-litrenog V8 koji proizvodi 420 KS (309 kW) ili novijeg bi-turbo 3,0-litrenim V6 iz MC20 koji proizvodi impresivnijih 630 KS (463 kW).

U oba slučaja, motor je postavljen sprijeda uzdužno, što omogućuje raspodjelu težine od 50:50 za roadster od 1200 kg.

image

Mostro Barchetta Zagato

Zagato

Snaga se prenosi na stražnje kotače putem šesterostupanjskog ručnog sekvencijalnog mjenjača koji je montiran na prednji blok, dok elektronička kontrola proklizivanje ne postoji.

Mostro Barchetta temelji se na šasiji MonoCell od karbonskih vlakana, s kompozitnom strukturom okvira vjetrobrana i čeličnim stražnjim podokvirom koji nosi stražnji ovjes, ispušni sustav i spremnik za gorivo.

image

Mostro Barchetta Zagato

Zagato

Prednji i stražnji ovjes s dvostrukim polugama ima potisnu šipku koja djeluje na podesive amortizere, dok su 19-inčni aluminijski naplatci s jednom maticom obuveni u mješovite gume (255/40 R19 sprijeda i 295/35 R19 straga), skrivajući AP trkaće kočnice čeljusti iza njih.

image

Mostro Barchetta Zagato

Zagato

Baš kao i Mostro sa zatvorenim krovom, Mostro Barchetta Zagato bit će proizveden u samo pet primjeraka. Prvi od njih bio je izložen u Villi d'Este prije nego što je dostavljen vlasniku. Ostalih četiri modela već su dodijeljena pojedincima sa Zagatovog popisa, a bit će personalizirani prema njihovim željama.

image

Mostro Barchetta Zagato

Zagato

Ostaje nepoznat koliko je ovaj luksuz koštao, ali sudeći prema drugim specijalitetima ograničene proizvodnje koje je dizajnirao Zagato, vjerojatno govorimo o sedam znamenki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:52