ODLAZE ZAUVIJEK

Sedam mjeseci nakon što su zaustavili proizvodnju, Ford je prodao svu imovinu u Rusiji i odlazi

Ford je za domaće tržište do 2019. proizvodio Focus, Mondeo, EcoSport, Fiestu i Explorer, a do 2022. Transit

Sollers Ford, ilustracija

 Sollers Ford

Sedam mjeseci nakon što je zaustavljena proizvodnja u Fordovim ruskim pogonima uslijed početka agresije na Ukrajinu, iz vrha proizvođača sada je najavljeno kako u potpunosti napuštaju tržište.

Američki proizvođač automobila kaže da je finalizirao svoj izlazak s tržišta prodajom svog 49 posto udjela u zajedničkom ulaganju ruske kompanije Sollers Ford.

Još u ožujku brojni strani proizvođači automobila, uključujući i Ford, zaustavili su operacije u zemlji kao odgovor na invaziju na Ukrajinu i naknadne sankcije Sjedinjenih Država i drugih zemalja. U to je vrijeme Ford zaustavio svoju proizvodnju, opskrbu dijelovima, kao i svoju IT i inženjersku podršku.

image

Sollers Ford, ilustracija

Sollers Ford

"Mi u Fordu duboko smo zabrinuti zbog invazije Rusije na Ukrajinu i sigurnosti ukrajinskog naroda", napisao je tada izvršni direktor Forda Jim Farley. "Stupa na snagu odmah, Ford obustavlja naše ograničene operacije u Rusiji i poduzima mjere za potporu Globalnom fondu za pomoć Ukrajini."

Iz Forda sada javljaju da prodaju svoje dionice u "joint venture" kompaniji Sollers Ford "za nominalnu vrijednost". Kao i drugi, proizvođač automobila zadržao je opciju otkupa dionica u sljedećih pet godina ako se "globalna situacija promijeni".

To je slična taktika koju je poduzeo i Nissan, koji je svoje udjele na tržištu prodao NAMI-ju, središnjem ruskom institutu za istraživanje i razvoj automobila i motora, za protuvrijednost manje od jednog dolara. Iako je ugovorom izgubio 687 milijuna dolara, zadržao je i opciju otkupa svog udjela u idućih šest godina ako se globalna situacija promijeni.

Manje je vjerojatno da će Ford otkupiti svoje dionice, jer je ugasio svoje poslovanje u zemlji od 2019. U to je vrijeme proizvođač automobila rekao da prestaje s proizvodnjom osobnih vozila kako bi se u potpunosti usredotočio na rast svog poslovanja s komercijalnim vozilima na tržištu, gdje je bila najprodavaniji strani proizvođač.

Zajedničko ulaganje osnovano je 2011. s tri tvornice za proizvodnju Fordovih vozila. Sollers Ford je za domaće tržište do 2019. proizvodio Focus, Mondeo, EcoSport, Fiestu i Explorer, a do 2022. Transit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2023 05:22