BATERIJE SU PRETEŠKE

Šef McLarena: ‘Električni superautomobili nemaju nikakvog smisla‘

‘Ne želimo proizvoditi sportske automobile koji teže više od dvije tone‘

McLaren 675LT Spider (ilustracija)

 McLaren

Unatoč potpunoj zabrani automobila s unutarnjim izgaranjem u Europi od 2035. godine, izvršni direktor McLarena Michael Leiters izjavio je da ‘proizvodnja električnih automobila danas nema nikakvog smisla‘.

U razgovoru za TheTimes, Leiters je naveo da će biti ‘vrlo, vrlo izazovno proizvesti relevantan električni superautomobil na vrijeme.

‘Ako danas napravimo električni automobil, za njegovu izradu bit će potrebno više emisija štetnih plinova nego za automobile pokretane motorima s unutarnjim izgaranjem‘ - kaže Leiters.

Šef McLarena inzistira da je "veliki obožavatelj" električnih automobila, ali tvrdi da tehnologija baterija još nije dovoljno napredovala i da su baterije trenutno preteške za sportske automobile visokih performansi.

‘Ne želimo napraviti sportski automobil koji teži 2000 ili 2200 kilograma,” rekao je Leiters i nastavio - Superautomobil mora biti lagan, a ne težak dvije tone. Težinu od dvije tone mogu si priuštiti SUV modeli.

Ako znamo da nam prijeti zabrana benzinaca i dizelaša - za nekoga poput nas bit će vrlo, vrlo izazovno napraviti superautomobil kojeg će ljudi htjeti kupiti‘ - zaključuje Leiters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:33