BEZ DIZELA RASTE CO2

ŠEF PEUGEOTA BEZ DLAKE NA JEZIKU 'Električni auti privlače samo zelene zanesenjake, ne sviđaju se nikome, a kad nema poticaja prodaja im propada'

 
 ARUN SANKAR / AFP / Profimedia

Električne automobile kupuju samo „zeleni ovisnici i zanesenjaci“ i nedostaje im privlačnost za široku publiku da bi ih kupovali glavni potrošači, rekao je izvršni direktor PSA Grupe Carlos Tavares.

"Kad neka tržišta otkažu subvencije za električne automobile, potražnja propada", rekao je Tavares o prodaji električnih automobila tijekom konferencijskog video poziva koji je zamijenio diskusiju za okruglim stolom na salonu automobila u Ženevi, koji je u petak otkazan zbog straha od širenja koronavirusa.

Tavaresovi komentari se oslanjaju na nove podatke koji pokazuju da su emisije ugljičnog dioksida u novim automobilima kupljenim u Europi na najvišoj razini u posljednjih šest godina jer sve više kupaca odbacuje dizelaše kao štetne, o čemu smo već pisali u nekoliko navrata.

Komentar Tavaresa u vezi s otkazivanjem subvencija ponajviše je upućen vladi Velike Britanije, koja tek treba potvrditi hoće li Plug-in Car Grant (PICG) (subvencije na plug-inove) i dalje biti dostupne.

Nepovratna sredstva za elektrificirane modele, naime, tamo su smanjena od 2018. godine za što se od krivilo za sporo prihvaćanje automobila s niskim emisijama, posebno hibridima.

Ministarstvo prometa Velike Britanije je smanjilo subvencije na električne automobile, a na hibride potpuno ukinulo i još nije potvrdilo hoće li subvencije biti produljen nakon ožujka 2020., za što Tavares kaže da bi bio problem za potrošače.

"Upravo sad započinje bitka za to da električna "zero emission" vozila do 2025. postanu pristupačnija jer sada naša električna vozila kupuju samo zeleni zanesenjaci", izjavio je.

"Nismo se preselili u pragmatičare", dodao je Tavares, govoreći o Peugeotovim poteškoćama u prodaji električnih automobila glavnim potrošačima.

Nedostatak adekvatne mreže za punjenje, ograničen doseg električnih automobila kao i neizvjesnosti oko dugoročne cijene električne energije ometaju šire prihvaćanje električnih automobila", kazao je Tavares.

To je razlog što je Peugeot odlučio razviti pogonske platforme za vozila koja uključuju ​​potpuno električne, hibridne ili vozila samo s motorima koje pokreće dizel ili benzin.

Peugeot

Rekao je da to pomaže marki da se "na vrlo agilan način prilagodi onome što potrošači traže te da sporo masovnije korištenje električnih vozila donosi velike probleme proizvođačima automobila."

Manjak potražnje rezultirao je stalnim porastom prosječne emisije CO2 novih automobila registriranih u Velikoj Britaniji i širom Europe.

Prema analizama JATO Dynamicsa, prosječne emisije CO2 novih modela prodanih u Europi prošle godine bile su na najvišoj zabilježenoj razini od 2014., unatoč puno široj dostupnosti vozila s alternativnim pogonima na tržištu u 2019. godini.

BMW

Prosječna proizvodnja CO2 kod automobila koji se prodaju na 23 europska tržišta bila je 121,8 g / km, što je označilo treće uzastopno godišnje povećanje, stoji u posljednjem izvješću te da su električna, hibridna i plug-in hibridna vozila nisu uspjela nadoknaditi ugljični utjecaj bez obzira na pad registracija dizelaša.

Od pet najvećih europskih tržišta automobila, kod četiri je zabilježen veći prosječna emisija CO2 iz automobila u 2019. u odnosu na godinu ranije..

Felipe Muñoz, globalni analitičar iz JATO Dynamics, objasnio je: 'Kao što se očekivalo, kombinacija manje dizelskih registracija i više SUV vozila i dalje ima utjecaj na emisije.

Ne predviđamo nikakvu promjenu ovog trenda u srednjoročnom razdoblju, doista, ovi rezultati dodatno naglašavaju potrebu industrije da usvaja električna vozila bržim tempom kako bi postigli ženjene ciljeve emisija."

Dodao je: 'Prosječna emisija električnih vozila iznosi 63,2 g / km, što je gotovo upola manje od dizelskih i benzinskih vozila.

"Problem je u tome što u vezi električnih vozila puno toga nije kako treba pa ih nitko ne želi pa čine još uvijek tek 6 posto ukupnih registracija, što još nije dovoljno visoka brojka da bi stvorila pozitivnu promjenu."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2023 16:39