SAVJETNIK AUTO KLUBA

SERVIS: zaštita za deset minuta i 40 kuna po gravuri

Gravirati se mogu i metalni dijelovi, pa je kradljivce moguće odvratiti i od motocikala ili bicikala
 FOTO: Ivan Lacković

Graviranje vjetrobrana i ostalih stakala kao zaštita od krađe nije novost, no sama tehnika koja se koristi za taj zahvat je napredovala. K tome, zagrebačka tvrtka Auto staklo centar Špansko sada nudi i mogućnost graviranja na metalu, što može biti korisno pri zaštiti drugih vrsta vozila poput motocikala i bicikala.

Prema riječima savjetnika za sigurnost Nebojše Frandolića graviranje na staklu nekada se radilo pjeskarenjem, dok se sada to obavlja kemijskim putem. Na staklo se najčešće upisuje broj s registracijske oznake, primjerice ZG 1234 AB (HR), budući da je ovdje riječ o vrlo konkretnom podatku.

Postupak je jednostavan i brz: na posebnu foliju strojno se ispiše željeni natpis, ona se nalijepi na ciljano mjesto na staklu te se preko nje nanosi sloj fluorovodične kiseline. Ona ne može progristi foliju nego prolazi samo kroz perforirani dio na njoj, a zatim se ostavi da djeluje neko vrijeme, oko 5 do 10 minuta, nakon čega je posao završen. Kiselina, inače, dolazi u formi gela da ne bi procurila i nagrizla okolne dijelove stakla ili laka.

Procedura je slična i za graviranje metala, ali s nekoliko malih razlika. U ovom se slučaju na perforiranu foliju umjesto kiseline nanosi elektrolit koji se zatim tretira transformatorom što daje istosmjernu struju. On je presvučen filcem koji se prislanja na foliju s elektrolitom te ga tako – uz prethodno spajanje mase čime se metal počinje ponašati kao elektroda - treba držati nekoliko minuta, i to je sve.

Na motociklu se uglavnom graviraju okvir i drugi kromirani dijelovi, također s brojem registracijske pločice, dok se oni koji traže graviranje bicikla najčešće odlučuju za guvernal odnosno upravljač na koji se nanosi ime vlasnika. Teoretski je moguće gravirati i metalne dijelove automobila poput limarije, ali je za to potrebno prethodno skinuti dio laka i nakon tretmana ga ponovno nanositi. Postupak košta 40 kuna po gravuri, dok ga kupci Defend Lock blokade dobijaju gratis. Dođe li do promjene registracijske oznake ili vlasnika, gravura se može prekriti te na drugo mjesto pored nje vlasnik može dati gravirati novi natpis. U tom slučaju mora podastrijeti dokaz o kupnji vozila odnosno kupoprodajni ugovor.

Postupak graviranja brz je i jednostavan te traje tek desetak minuta bez obzira na to tretira li se staklena ili metalna površina

Lopov bi teoretski mogao razbiti ili zamijeniti gravirana stakla i tako ih se riješiti, ali je vjerojatnost da će to napraviti prilično mala jer mu je u tom slučaj u jednostavnije prebaciti se na auto koji nije graviran

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 00:28