NEOBIČNA SITUACIJA

SIGURNO JE P0STOJALO BOLJE RJEŠENJE: Čak 1800 nekorištenih Pirelli F1 guma bit će uništeno, evo i zašto...

 
 Pirelli Motorsport Instagram

I dok je prije nekoliko tjedana većina događanja unaprijed bila otkazana zbog, sada već pandemije koronavirusa, organizatori prve utrke F1 kalendara u Australiji do samog kraja su uvjeravali sve kako će se utrka održati. Samoj odluci čudio se i aktualni svjetski prvak Lewis Hamilton, a kada su brojke u svijetu postajale sve ozbiljnije te kada se jedan od članova McLaren tima zarazio koronavirusom (te se njegov tim samoinicijativno povukao), bilo je jasno kako se utrka ipak neće moći održati. Službena odluka ipak je došla prilično kasno (mnogi gledatelji već su bili ispred staze i čekali su na ulaz), što je izazvalo brojne negativne komentare na društvenim mrežama. A čini se kako će istih biti još više sada kada je objavljeno da će čak 1800 potpuno novih, nekorištenih Pirelli guma biti uništeno.

Pirelli.com

Razlog? Problem je u tome što su gume već bile montirane na naplatke, a nakon demontaže, prema procjeni samog Pirellija, daljnje korištenje je previše rizično budući da gume moraju odnositi ogromne sile prilikom vožnje F1 bolida i sigurnost vozača bi na ovaj način mogla biti narušena. Prilikom demontaže također se koriste sile kako bi se odvojile od naplataka, i kao takva guma više nije pogodna za ponovnu upotrebu (barem ne onakvu za što bi se koristila - jurnjavu po stazi debelo preko 300 km/h).

Zašto je uopće došlo do ovakve situacije? Upravo zbog kasne odluke o otkazivanju - sve gume već su bile montirane prije odluke o otkazivanju, a treba napomenuti kako naplatke transportiraju timovi, dok gume transportira Pirelli.

Pirelli je transportirao gume i na sljedeće dvije destinacije - u Bahrein i Vijetnam, no budući da spomenute gume nisu montirane one će se moći koristiti za neku drugu prigodu, odnosno početak sezone koji bi trebao biti u Monte Carlu krajem svibnja, ali zbog sve teže situacije čini se kako je i to upitno.

Vratimo se mi ipak na spomenute gume iz Australije - one će biti uništene i reciklirane. Dakle, nije sve tako crno (treba uzeti i u obzir da se u slučaju održavanja utrke uništi oko 560 guma), no fanovi F1 diljem svijeta ipak su ogorčeni budući da se moglo pronaći bolje rješenje - primjerice, prodaja guma kao suvenira na aukciji čime bi se sakupilo mnogo novaca, a gume se ne bi morale uništiti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 09:54