NOVA TEHNOLOGIJA

Škoda ima novo lice: Na prednju masku stižu pametni ekrani

Škodini programeri rade na tome da LED osvjetljenje može ‘preživjeti‘ u teškim vremenskim uvjetima
 Škoda

Škoda trenutno radi na novoj tehnologiji koja bi trebala smanjiti nesreće u kojima sudjeluju njihova vozila i pješaci. Nova sigurnosna inovacija sastoji se od niza LED traka koje će zamijeniti aktualnu rešetku.

Svaki ‘ekran‘ pruža opciju stvaranja animacija i signala, a Škodini programeri rade na tome da LED osvjetljenje može ‘preživjeti‘ u teškim vremenskim uvjetima.

‘Završni korak bio je lagani difuzijski sloj i pokrov kako bi se osiguralo da maska ​​može izdržati najteže vremenske uvjete tijekom testiranja‘ - objašnjava Zdeněk Herda, specijalist za simulacije i automatsku vožnju u Škodinom tehničkom razvoju.

Nakon što se vozilo zaustavi na pješačkom prijelazu, rešetka će prikazati poruku koja signalizira pješacima da je siguran prijelaz. Ako postoji razlog zašto se vozač ne može zaustaviti na pješačkom prijelazu, na LED rešetki će se pojaviti poruka "Oprez, ne mogu stati, ne izlazite na pješački prijelaz".

image
Škoda

Programeri trenutno ispituju koji su simboli najučinkovitiji kod pješaka.

Opcije uključuju zelene strelice, zelenu siluetu čovjeka, trokut upozorenja i crveni trokut s križem.

Sustav se razvija sa stručnjacima s Instituta za informatiku, robotiku i kibernetiku na Češkom tehničkom sveučilištu u Pragu te s Tehničkog sveučilišta u Münchenu.

Škoda planira dovršiti testiranje do 2024. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:07