NAJAVA

Slavna marka vraća se u Formulu 1

"Želi li vratiti staru slavu, Alfa Romeo mora razmotriti povratak u Formulu 1. Vjerojatno u suradnji s Ferrarijem," izjavio je 12. veljače u razgovoru za talijanski sportski dnevnik La Gazetta dello Sport Sergio Marchionne (63), prvi čovjek grupacije FCA, u čijem su vlasništvu i Ferrari i Alfa Romeo.

Talijanski proizvođač oblježio je prve godine suvremene Formule 1. Giuseppe Farina upravo je za upravljačem Alfe 158 osvojio prvo svjetsko prvenstvo Formule 1 daleke 1950., a već iduće godine isti je uspjeh s dotjeranom Alfom 159 ponovio i kasniji peterostruki svjetski prvak Juan Manuel Fangio.

Potom su se postupno povukli iz najprestižnijeg svjetskog automobilskog natjecanja, ostavši iduća tri desetljeća samo dobavljači motora za brojne momčadi. U natjecanje su se ponovno vratili 1979. i bez većih uspjeha natjecali do 1985.

Zasad još nije poznato je li Marchionne povratak Alfa Romea zamislio samo u ulozi glavnog sponzora kao Infiniti, dobavljača motora poput Honde ili s čitavom momčadi po uzoru na Mercedes.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:40