KULA OD KARATA

Slom elektrifikacije u Njemačkoj: Najavili 15 milijuna električnih auta, a na cesti je tek milijun

Prvog siječnja smanjene su državne subvencije za električna vozila pa se očekuje dodatno usporavanje prodaje
 Sachelle Babbar/Zuma Press/Profimedia

Prije godinu dana Njemačka je najavila da će do 2030. na cestama imati 15 milijuna električnih vozila. No, iz današnje perspektive, čini se da od optimistične najave ipak neće biti ništa.

Prema Njemačkom institutu za ekonomska istraživanja čije podatke prenosi Insideevs, početkom ove godine, na njemačkim je cestama registrirano tek milijun potpuno električnih automobila.

Budući da je već prekršeno obećanje bivše kancelarke Angele Merkel da će na njemačkim cestama do 2020. voziti milijun električnih automobila, čini se i da će san o 15 milijuna do 2030. ostati samo san.

image

Tesla punjenje (ilustracija)

Profimedia

Kako to izgleda u brojkama?

Osnovna kalkulacija kaže da bi se mjesečno moralo prodati 145.000 novih potpuno električnih automobila kako bi se ispunio cilj. No, realnost je daleko od te brojke.

Naime, samo jednom u povijesti registrirano ih je više od 100 tisuća. To se dogodilo lanjskog prosinca kada je zabilježen rekord od 104.000 primjeraka i to je ujedno jedini mjesec ikada u kojem je zabilježena šesteroznamenkasta brojka.

Na ruku elektrifikaciji ne ide niti činjenica da su od prvog siječnja smanjene državne subvencije za električna vozila sa 6000 na 4500 eura zbog čega se očekuje dodatno usporavanje prodaje.

image

Tvornica VW (ilustracija)

AFP

Oštru kritiku njemačkoj Vladi nedavno je uputio i Ferdinand Dudenhöffer, profesor u Centru za automobilska istraživanja u Duisburgu koji u razgovoru za Politico tvrdi da cilj savezne vlade o 15 milijuna neće biti postignut, niti blizu.

‘Samo uz puno sreće cilj će biti tek polovično postignut. Pričamo o maksimalno sedam milijuna električnih automobila. S lošim smjernicama za financiranje automobila na struju (ukidanje subvencija), visokim cijenama električne energije i rastućim cijenama baterija, predviđam da će se tržište električnih vozila u Njemačkoj u sljedećih nekoliko godina urušiti‘ - zaključuje Dudenhoffer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:19