DO STOTKE ISPOD 4 SEKUNDE!

SNAŽNI POPUT SUPERAUTOMOBILA: Mercedes predstavio nove A 45 i CLA 45 AMG modele koji broje čak 421 KS, a do stotke jure ispod 4 sekunde!

 
 Mercedes-AMG

Nakon što su mjesecima puštali "teasere", danas su u Mercedesu na Goodwoodu napokon predstavili nove paprene modele - A45 i CLA 45 AMG. Čekanje se pritom isplatilo. Naime, brojke su impresivne - oba modela ispod poklopca skrivaju najsnažniji serijski proizvedeni četverocilindrični turbo motor na svijetu. U ponudi će biti dvije izvedbe, "osnovna" i "S" izvedba. Čak je i osnovni model s 387 KS snažniji od svog prethodnika, dok se S-varijanta s 421 KS i 500 Nm okretnog momenta može se uspoređivati čak i sa superautomobilima. Silna snaga perenosi se putem novog AMG SPEEDSHIFT DCT-8G osmerostupanjskog mjenjača s dvostrukom spojkom. Aktivni i potpuno promjenjivi AMG Performance 4MATIC+ pogon na sve kotače moment selektivno raspodjeljuje na kotače stražnje osovine koristeći AMG TORQUE CONTROL za vrhunsko prianjanje i spektakularni Drift način rada. To je postignuto novim stražnjim diferencijalom koji uključuje dvije višeslojne spojke – jednu za svaki stražnji kotač. Tako će se budući vlasnici moći u miru voziti s pogonom na sve kotače, a kada to požele, u komntroliranim uvjetima mogu uključiti drift mode te zabava može započeti.

Foto: Mercedes

„Potpuno smo redizajnirali „45” modele – od motora i mjenjača do šasije, od savršeno konstruiranog pogonskog sklopa do strukture karoserije i, naravno, dizajn – a sve s jednim ciljem: podizanje dinamike vozila i sportskog iskustva vožnje do dosad nezamislive razine u kompaktnoj klasi. S prezentacijom ovog, našeg najsnažnijeg i najdinamičnijeg kompaktnog sportskog automobila, ojačavamo značaj ovog segmenta u našoj strategiji rasta”, izjavio je prilikom predstavljanja Tobias Moers, predsjednik Upravnog odbora tvrtke Mercedes-AMG.

Novi Mercedes-AMG A 45 4MATIC+ i CLA 45 4MATIC+ u odnosu na "baby" AMG izvedbe ističu se još agreisvnijim nastupom. Na prednjem dijelu nalazi se poznata panamericana maska, a na stražnjem kraju (u koji će većina uglavnom i gledati) ističu se po dvije okrugle ispušne cijevi.

Zanimljivo da "obična" izvedba ima promjere 82 mm, dok snažniji S modeli imaju promjer 90 mm. Ulazna izvedba postavljena je na 18-inčne AMG naplatke, dok S verzije standardno dolaze sa naplacima od 19 cola.

Što sve gore navedene brojke znače u praksi? Mercedes-AMG A45 S do stotke stotke juri za samo 3,9 sekundi, dok je CLA desetinku sporiji. Maksimalna brzina iznosi 270 km/h, a moguće ju je postići i u običnim verzijama uz opcijski AMG Driver's paket. U svakom slučaju, pravi monstrumi koji će pokazati konkurenciji tko je gazda...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2022 11:25