AKTUALNO

Speedway Grand Prix ponovno u Hrvatskoj: Obljetnica 100 godina speedwaya počinje u Međimurju

Međimurje će nakon punog desetljeća ponovno biti domaćin utrci iz serije Speedway Grand Prix. Posljednju smo gledali 2012.

Speedway Grand Prix

Puno stoljeće je prošlo otkako je Novozelanđanin John S. Hoskins odvozio nekoliko krugova u „diltrag“ u Australiji, otišao u Veliku Britaniju i tako pokrenuo euforiju oko sporta kojeg danas zovemo „speedway“.

Ova godina bit će obilježena kao „nova era speedwaya“ jer dolazi novi promotor - Discovery Sports Events. Sezona koja kreće prvom Grand Prix utrkom na stadionu Milenium u Donjem Kraljevcu nosi mnoge novitete, LED ekrane, animacije i fan zone. Prva od ukupno 11 utrka svjetskog prvenstva vozi se posljednjeg vikenda u travnju, 30.4.2022. u 19 sati, kada starta najboljih šesnaest vozača na svijetu.

image

Speedway Grand Prix

Međimurje će nakon punog desetljeća ponovno biti domaćin utrci iz serije Speedway Grand Prix. Posljednju smo gledali 2012. godine kada je pobijedio Nicki Pedersen iz Danske, a Jurica Pavlic završio na četvrtom mjestu u finalu. To ne znači da je u deset godina speedway zaobišao Hrvatsku, vozile su se utrke europskih i svjetskih prvenstava, s posebnim naglaskom na dva uzastopna Speedway Grand Prix Challengea, što dosad nije imao nijedan stadion na svijetu.

Održani su brojni trening kampovi jer je stadion Milenium omiljeno je mjesto vozača za predsezonske pripreme što je ovog proljeća potvrdio i Hans Nielsen, izbornik danske reprezentacije: „Staza u Hrvatskoj je odlična, velika nam je bila prilika trenirati ovdje kao ekipa jer se trojica naših vozača natječe u seriji Speedway Grand Prix. Međimurje je uvijek odličan domaćin!“

image

Speedway Grand Prix

U osam različitih država održat će se 11 utrka, tako iz Donjeg Kraljevca karavana putuje u Varšavu, potom slijede Prag, Teterov, Gorzow, Cardiff, Wroclaw, Vojens, Malila i Torun, a veliko finale nas očekuje u Australiji u studenom.

Uz brojne Dance, u Hrvatskoj su trenirali vozači koji ciljaju na titulu svjetskog prvaka kao što je Leon Madsen ili Robert Lambert. Naravno, svoje prve trening krugove u sezoni odvozio je i slovenski vozač Matej Žagar, dvostruki europski prvak i ljubimac naše publike.

Matej Žagar nominiran za „Wild card“. Kao pobjednik pet utrka u seriji Grand Prix, Žagar je nominiran za Wild card vozača od strane organizatora i domaćina utrke - Speedway kluba Milenium.

"Matej Žagar je vozač koji je dva puta osvajao ulaznicu za Grand Prix na našoj stazi, vozač koji već godinama vozi u najjačim ligama na svijetu, a i skoro da je naš domaći vozač“ rekla je Darija Pavlic, direktorica utrke Tehnix FIM SPEEDWAY GRAND PRIX OF CROATIA. „Uvijek smo poticali da Wild card i status rezervnih vozača idu ili našim domaćim dečkima, ili pak nekom od najboljih susjednih vozača. Treba potaknuti suradnju i održavati dobre odnose koje gradimo sa Slovencima i Mađarima već sedamnaest godina, otkad vozimo na Mileniumu.“

image

Speedway Grand Prix

Žagar ovdje vozi od prve utrke otvorenja stadiona 2005. godine.: "Vraćam se u Hrvatsku gdje dobro poznajem stazu. Treniram ovdje kada imam priliku, a mislim da sam i jedini koji je ovdje već vozio Grand Prix i to 2011. godine“ rekao je Matej Žagar i dodao: „Mislim da ćemo na stadionu Milenium gledati mnogo dobrih vožnji i da nas očekuje atraktivna utrka do samog kraja. Nadam se da će i brojni navijači doći na stadion i napraviti nezaboravnu atmosferu.“

Poduzeće „Tehnix d.o.o.“ iz Donjeg Kraljevca, vodeća eko industrija, generalni je sponzor utrke Tehnix FIM SPEEDWAY GRAND PRIX OF CROATIA

Tehnix je svjetski lider u razvoju i proizvodnji novih proizvoda i tehnologija za zaštitu okoliša i održivi razvoj. Osim inovativnosti u poslovanju, primjer su drugima i u odnosu prema radnicima i lokalnoj zajednici.

"Velik naglasak stavljamo na odnos prema svakom radniku, posebice kroz socijalnu komponentu. Uveli smo moderni sustav radnog vremena kako bi omogućili svojim djelatnicima da se vikendom što više posvete sportu, prirodi i kulturi, a istovremeno godinama sudjelujemo u razvoju lokalne sportske infrastrukture te podupiremo rad udruga i klubova. Stoga nam je izuzetna čast što smo sudionici ovog značajnog projekta kroz koji ulažemo u razvoj sporta i kulture u Međimurju.“, poručio je predsjednik kompanije Đuro Horvat pritom pohvalivši projekt Tehnix FIM SPEEDWAY GRAND PRIX OF CROATIA pothvat prema promociji Međimurja kao sportske i turističke destinacije.

image

Speedway Grand Prix

U Hrvatsku stižu navijači iz Velike Britanije, Australije, Njemačke, Danske, Nizozemske, Italije, Austrije, Češke, Slovačke, Rumunjske, te najveći broj iz Mađarske i Slovenije, naravno uz nezaboravne domaće ljubitelje ovog adrenalinskog moto sporta.

Glavna plava tribina već je rasprodana, a u ulaznice potražite u sustavu entrio.hr ili na dan utrke na ulazu na stadion Milenium. Djeca do 12 godina imaju besplatan ulaz.

Vozači:

1. Daniel Bewley (Velika Britanija)

2. Bartosz Zmarzlik (Poljska)

3. Jack Holder (Australija)

4. Maciej Janowski (Poljska)

5. Fredrik Lindgren (Švedska)

6. Tai Woffinden (Velika Britanija)

7. Leon Madsen (Danska)

8. Max Fricke (Australija)

9. Jason Doyle (Australija)

10. Robert Lambert (Velika Britanija)

11. Anders Thomsen (Danska)

12. Martin Vaculik (Slovačka)

13. Paweł Przedpełski (Poljska)

14. Mikkel Michelsen (Danska)

15. Patryk Dudek (Poljska)

16. Matej Žagar (Slovenija)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 11:04