UDRUŽIVANJE SNAGA

SPOJ BRITANSKE ELEGANCIJE I BAVARSKE SIROVE SNAGE: Jaguar F-Type sa motorom iz BMW M odjela? Da, moguće je, i to već u redizajniranoj verziji!

 
 Jaguar

Dijeljenje motora svakodnevna je pojava u automobilskoj industriji. Posebno je to naglašeno u ovom razdoblju kada proizvođači moraju ulagati milijarde u razvoj i prilagodbe novim trendovima (strogi zakoni vezani uz emisije, trend električnih modela itd.), pa u takvim situacijama podjela i dijeljenje motora donosi značajna uštede i predstavlja „win-win” situaciju za obje strane. A posljednje u nizu partnerstva vezano je uz BMW i Jaguar Land Rover. Naime, oni su prije nekoliko mjeseci potvrdili kako ulaze u partnerstvo u kojem će prije svega raditi na razvoju električnih pogona. Ipak, čini se kako će to partnerstvo ipak biti nešto „šire” i opsežnije. Prema navodima portala WardsAuto, Jaguar Land Rover bi mogao početi s ugrađivanjem BMW-ovih motora s unutarnjim izgaranjem u svoje modele. To bi pomoglo grupaciji da smanji troškove oko razvoja spomenutih motora i naglasak i novce ulože u razvoj eklektičnih motora i baterija. U konkretnom slučaju, to bi značilo da će najsnažniji Jaguarovi modeli dobiti motore s oznakom M. Još konkretnije – prema prvim informacijama novi F-Type tako bi mogao dobiti dobro poznati 4,4-litreni twin-turbo V8 motor koji se trenutno nalazi u BMW M modelima.

BMW X6M
BMW

Te glasine dodatno su „potvrđene” i sa snimkom koja dolazi s Ringa, a u kojoj se može vidjeti kako Jaguar testira nekoliko novih motora u kamuflažnom F-Typeu.

S druge strane, WardAuto navodi kako im je potvrđeno da u Jaguar Land Roveru ne namjeravaju mijenjati svoje 4 i 6-cilindrične motore. To znači da bi „outsourceali” upravo M motore, što bi bilo zanimljivo za vidjeti i isprobati. Naime, spoj britanske elegancije i njemačke sirove snage čini se kao pun pogodak, što dokazuje i već isprobana formula kod Aston Martina koji motore posuđuje od AMG-a.

A čini se da nas u budućnosti čeka sve više ovakvih primjera, budući da razvoj ovakvih egzotičnih motora predstavlja popriličan trošak...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 18:48