KAKO I OD KOGA?

Stablo vam je palo na auto? Čak i ako nemate kasko, štetu možete naplatiti bez problema

Ako je na vaš auto palo drvo s javne površine u Zagrebu to bi se trebalo pokriti iz gradskog osiguranja
 CROPIX

Nakon što je nezapamćeno jaka oluja jučer poharala Zagreb i okolicu, Karlovac, Slavonski Brod i mnoge druge dijelove kontinentalne Hrvatske mnogi su se građani jutros probudili s “glavoboljom” zbrajajući štete koje su nastale.

Najveće štete, osim onih na zgradama, kućama i poljoprivrednim kulturama svakako su pretrpjeli automobili na koje su masovno padala stabla, grane i drugi predmeti koje je jak vjetar nosio kao projektile.

Iako službeni podaci još nisu objavljeni, po onome što smo vidjeli jučer samo u Zagrebu nastradale su stotine, ako ne i tisuće automobila.

image
Ivana Nobilo/CROPIX

Što učiniti ako ste i vi među njihovim vlasnicima?

Ako je vaš automobil kasko osiguran najprecizniju informaciju o tome možete dobiti od svoje osiguravajuće kuće. Ako imate puni kasko problema za nadoknadu štete ne bi trebalo biti, no ako imate djelomični kasko šteta vam možda neće biti isplaćena.

Sve ovisi o tome pokriva li vaš djelomični kasko “višu silu” pod koju spada i oluja kakva se jučer dogodila.

Ipak, uvjeti i “politika” rješavanja šteta u ovakvim izvanrednim okolnostima se razlikuju od osiguranja do osiguranja, tako da o tome ne možemo govoriti generalno.

Svakako je važno što prije se javiti u osiguravajuću kuću i prijaviti štetu. Ako je sve u redu, ona bi trebala biti riješena vrlo brzo, a ako niste zadovoljni iznosom koji vam osiguranje nudi obavezno se žalite. Osiguranja imaju praksu nuditi manje od realnog, a u principu nude više nakon žalbe.

Najbolja solucija je popraviti automobil u ovlaštenom servisu i tražiti da osiguranje pokrije troškove.

image
Dragan Matić/CROPIX

Ako automobil nije kasko osiguran ne očajavajte.

Također imate dobre izglede da vam se šteta nadoknadi. Nju u principu mora pokriti “vlasnik” stabla.

Na primjer, ako vam je automobil uništilo drvo s javne površine, štetu bi vam morala platiti lokalna samouprava, a ako je štetu izazvalo drvo s privatnog zemljišta ili dvorišta odgovoran bi trebao biti vlasnik.

Isto vrijedi za predmete poput crjepova, dijelova fasade, no tu je već mnogo teže dokazati čiji je crijep udario u vaš auto.

S naplatom štete od lokalnih samouprava ne bi trebalo biti previše problema jer oni ionako plaćaju svoja osiguranja baš za takve slučajeve.

Ako je na vaš auto palo drvo s javne površine u Zagrebu to bi se trebalo platiti iz gradskog osiguranja.

U slučaju da je na automobil palo drvo s privatnog zemljišta, dvorišta ili pak dio zgrade tada bi štetu trebao platiti vlasnik. Ovdje je situacija dosta kompliciranija. Na primjer ako je crijep pao na automobil sa stambene zgrade teško je dokazati tko je vlasnik tog crijepa.

Također od svih suvlasnika zgrade mnogo je teže dobiti odštetu jer se oni rijetko mogu dogovoriti te stvari često u ovakvim slučajevima završavaju na sudu. Isto može biti s dvorištima i zemljištima koja imaju samo jednog vlasnika. I on može odbiti isplatiti štetu te put do vaše odštete može biti dosta mukotrpan.

U svim slučajevima najvažnije je imati konkretan dokaz da se nezgoda dogodila i gdje se ona dogodila, a to najbolje potvrđuje policijski zapisnik.

Sigurni smo da je policija jučer imala pune ruke posla, a slično će biti i danas dok ne obiđu sva mjesta nesreća i odrade sve zapisnike. Ako do vas još nisu stigli ne odustajte jer policijski zapisnik vaš je najjači adut na putu do dobivanja odštete.

Ako u kojem slučaju niste mogli ili niste željeli pričekati policiju, a automobil je bio manje oštećen, pa ste se odvezli s mjesta nesreće, kontaktirajte policiju naknadno i raspitajte se što se u tom slučaju može učiniti.

Važno je imati bilo kakav službeni dokument koji će dokazati da se oštećenje zaista dogodilo.

image
Tomislav Krišto/CROPIX

Ako ste u padu grane ili stabla na automobil i sami ozlijeđeni važno je prikupiti što više medicinske dokumentacije jer i vi imate pravo na odštetu za ozbiljnije ozljede.

Također, nije na odmet imati svjedoke, za slučaj da se stvari zakompliciraju i završe na sudu. Potražite osobe koje su svjedočile događaju (susjede) i uzmite njihove telefonske brojeve za slučaj da vam zatrebaju.

Svakako fotografirajte mjesto nesreće iz raznih kuteva kako bi se što bolje vidjelo što se zaista dogodilo jer to bi također moglo dobro doći na sudu.

Ako se nakon jučerašnje oluje na nekim područjima proglasi elementarna nepogoda, što je vrlo izvjesno, to ne bi trebalo imati utjecaj na visinu odštete koju će platiti osiguravateljska kuća svojim osiguranicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:11