CRNE PROGNOZE

Stellantis: Tržište bi moglo doživjeti slom ne pojeftine li električni automobili

Nakon izglasavanja EU zabrane za automobile na fosilna goriva iz Stellantisa upozoravaju na velike probleme koji su pred industrijom

Stellantis Carlos Tavares

 Profimedia

Stellantisov ditektor Carlos Tavares već se ranije žalio na smijer kojim ide i brzinu kojom napreduje elektrifikacija automobila te naglašavo potencijalne negativne posljedice. On očito nije jedini u Stellantisu koji tako razmišlja jer mu se u negativnim prognozama ovih dana priključio i direktor proizvodnje ove korporacije - Arnaud Deboeuf.

image

Stellantis logo

Profimedia

Kako javlja Bloomberg, Deboeuf je nakon izglasavanja EU zabrane za automobile na fosilna goriva upozorio da je automobilska industrija osuđena na propast ako električni automobili ne pojeftine.

image

Stellantis na CES-u 2021.

Profimedia

"Tržište će doživjeti slom ako električna vozila ne postanu jeftinija. To je velik izazov koji je pred nama", rekao je Deboeuf.

Najveći faktor visoke cijene lektričnih automobila su skupe baterije, a u Stellantisu se da će do 2030. smanjiti cijenu njihove proizvodnje za oko 40 posto što bi osjetno utjecalo na cijenu samih automobila.

image

Stellantis ilustracija

Profimedia

Direktor Stellantisa Carlos Tavares upozorio je i na ograničene količine sirovina koji su potrebni za proizvodnju baterija. "Prihvatit ćemo odluku EU, no oni koji donose političke odluke očito ne brinu o tome hoće li proizvođači automboila imati dovoljno sirovina kako bi prelazak na struju bio izvediv", izjavio je Tavares.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 20:41