TRANZICIJA

Stiže električni val? Gotovo 50 posto ispitanika u Velikoj Britaniji razmatra kupnju električara

Iako razmatraju kupnju modela na električni pogon, gotovo svi ispitanici navode dva glavna problema...
električna Škoda ENYAQ
 Škoda

Električni automobili postali su sadašnjost te već i na domaćim prometnicama možemo vidjeti poveći broj istih. Ipak, pravi "električni val" tek se očekuje, a za očekivati je kako će taj trend krenuti prvo u razvijenim državama u zapadnoj Europi. Tome u prilog ide i nedavno istraživanje napravljeno u Velikoj Britaniji iz kojeg se može iščitati kako su kupci sada spremni za prelazak na strujni pogon, iako ih i dalje muče dva temeljna problema.

No krenimo redom - prema velikom istraživanju kompanije AA te programa ITV Tonight provedenom na čak 17.000 ispitanika otkriveno je kako njih čak 47 posto razmišlja o kupovini električnog automobila prilikom sljedeće kupnje prijevoznog sredstva. Pritom su na opciju električnih modela bili otvoreniji stanovnici većih gradova poput Londona (56 posto ispitanika iz Londona odgovorilo je da razmišlja o električnom modelu), što i ne čudi s obzirom na brojne namete koji su tamo postavljeni svim vlasnicima klasičnih benzinaca i dizelaša. Također, prema anketi je otkriveno kako su mlađi kupci skloniji električarima (ispitanici od 18 do 24 godine u čak 60 posto slučajeva su izjavili kako razmišljaju o električnom modelu, dok je taj postotak kod ispitanika između 55 i 64 godine manji i iznosi 48 posto).

image
Porsche Taycan
Porsche

Ipak, nije sve idealno za električare. Ispitanici su očekivano imali i "pritužbe" na iste, pa je tako čak 82 posto njih izjavilo kako smatraju da su cijene za električare i dalje previsoke. Njih 58 posto smatra da punjenje traje predugo, a uz to 49 posto ispitanika smatra da električna mreža ne bi mogla podnijeti prelazak svih vozača na električni pogon.

Vrijeme će pokazati koliko brzo će ići tranzicija prema električnim modelima, no činjenica je da sve veći broj proizvođača nudi sve naprednije tehnologije te kupcima ovakvih modela na raspolaganju stoji sve više opcija...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2021 05:13