ODRŽAVANJE AUTOMOBILA

Stiže jesen, pobrinite se za servis motora i osvježavanje kabine za bezbrižnu i ugodnu vožnju

promo

Nakon duge ljetne sezone, kada je većina nas otkazala planove za godišnji odmor van Hrvatske i upalila svoje limene ljubimce te se njima uputila do obližnjih primorskih gradova diljem obale, došao je period kada krećemo s pripremama za nadolazeću zimu. Jesen je, zbog još uvijek donekle pogodnog vremena, idealna da se posvetimo brizi oko automobila. Stručnjaci upozoravaju da je veoma bitno redovito održavati vozila, provjeravati tlak u gumama ili ulje, a mnogim vozačima dolazi i period registracije vozila praćen tehničkim pregledom, osiguranjem ili pak produljenjem dokumentacije. Ispravan i uredan automobil najbolji je ulog u sigurnu i ugodnu vožnju, a Lidl nudi širok asortiman proizvoda za svakog vozača koji se odnose na njegu automobila i servisiranje. Upravo sada je pravo vrijeme da osvježite vaš automobil i udahnete mu novu snagu sredstvima za njegu kokpita i asortimanom motornih ulja, a mi vam donosimo mini vodič kako uz par trikova jednostavno pripremiti vašeg limenog ljubimca za nadolazeću sezonu.

image
promo

REDOVITO PROVJERAVAJTE RAZINU ULJA U VAŠEM AUTOMOBILU

Najbitniji dio osobnog vozila je motor. Postoji više razloga za redovito pokretanje vozila. Iako su moderni motori tvrđi od starijih modela, niti jedan motor s unutarnjim sagorijevanjem nije dizajniran za kratka putovanja jednom u tjednu. U idealnoj situaciji potrebno je zagrijati ih do pune radne temperature što kratkotrajna putovanja do lokalne trgovine onemogućavaju. Motorna ulja dizajnirana su tako da imaju stalnu viskoznost pri različitim temperaturama, no u trenucima kada se potpune ohlade dobivaju na gustoći pa je, jednostavno rečeno, motor puno zdraviji kada mu se pruža prilika za redovito zagrijavanje. Motorno ulje je izuzetno važno za rad motora automobila, zato što čisti, hladi i podmazuje komponente motora, stoga treba redovito provjeravati njegovu razinu. Na tržištu postoje tri vrste ulja, polusintetska, sintetska i mineralna. Polusintetska ulja su kombinacija sintetskih i mineralnih, zahtijevaju češće izmjene od čistih sintetskih te su nešto manje kvalitete ali su cjenovno prihvatljivija. Sintetska ulja su najkvalitetnija, pružaju najbolju zaštitu motora te su najotpornija, ali su i nešto skuplja od ostalih dok se mineralna ulja u pravilu više ne koriste za nove motore, već samo za starije.

U novom Lidl asortimanu u periodu od četvrtka 17.09. do nedjelje, 20.09. možete pronaći motorna ulja vrhunske kvalitete za vašeg limenog ljubimca robne marke W5 koji je vrlo sadržajan s polusintetičkim uljima gradacije viskoznosti 10W40 i 15w40 u pakiranju od pet litara kao i potpuno sintetičkim uljem za kapacitetnije motore, gradacije viskoznosti 5w40 također u pakiranju od pet litara.

image
promo

PRAVILNA PROVJERA RAZINE ULJA

Dok neki automobili troše vrlo malo motornog ulja, drugi zahtijevaju čestu nadopunu te je zato potrebno redovito provjeravati razinu ulja između zamjena ulja jer je rad motora s niskom razinom ulja uvelike otežan te može znatno skratiti radni vijek ulja i motora. Bez obzira na to ima li vaš automobil senzor za provjeru, uvijek treba redovito ručno provjeravati razinu ulja, osobito ako planirate ići na duže putovanje. Pravilna provjera razine ulja je zaista jednostavna, a sve što vam je potrebno su čista krpa ili papirnati ubrusi, automobil parkiran na ravnoj površini i po želji, higijenske rukavice. Najprije provjerite jeste li automobil parkirali na ravnu i stabilnu površinu, a zatim pričekajte barem 10 minuta kako bi se ulje ispustilo natrag u karter. Podignite i pričvrstite poklopac motora, a zatim pronađite mjernu šipku za razinu ulja. Šipku Izvucite i obrišite čistom krpom ili papirnatim ubrusom. Zatim je ponovno umetnite koliko ide te je tek nakon toga izvucite i držite u vodoravnom položaju. Pri kraju mjerne šipke trebale bi se nalaziti dvije crte između kojih se ponekad nalaze ukrižane crte. U idealnom slučaju razina ulja trebala bi biti na ili u blizini najviše crte, iako je i iznad donje crte sasvim u redu. Ako se razina ulja nalazi na ili ispod donje crte, potrebna je hitna nadopuna motornog ulja kako bi se zaštitio motor vašeg vozila. U Lidlovom asortimanu osim motornih ulja, možete pronaći i papirnate ubruse kojima se možete koristiti prilikom provjere razine ulja, ali i za otklanjanje neželjenih mrlja na koži i odjeći. Također, dobro će poslužiti kod pranja prozora jer njima možemo otkloniti višak vode i time izbjeći neželjene tragove kamenca na vjetrobranu.

image
promo

ODRŽAVANJE HIGIJENE VOZILA

Kao što brinete o unutrašnjosti vlastitog doma, jednako je važno posvetiti se i vašem osobnom vozilu. Interijer automobila, a posebice kokpit, izuzetno je zahvalan za čišćenje zato što ga kompletno možemo očistiti maramicama koje se mogu nabaviti u posebnom spremniku u kojem će dugo ostati vlažne. Osim što će otkloniti prljavštinu, njima možete umanjiti naslage prašine koja može negativno utjecati na vaše dišne kanale čije zdravlje je izuzetno važno, pogotovo u jesenskom periodu kada oko nas vladaju virusi i gripa koji napadaju upravo respiratorne puteve. Vlažne maramice za čišćenje interijera spremite u pretinac organizatora u prtljažniku, kako biste ih brzo mogli izvaditi kad imate vremena za čišćenje kabine vozila. Lidl u svom jesenskom asortimanu nudi sve što je potrebno za održavanje vašeg limenog ljubimca, a u novoj ponudi koja traje od četvrtka, 17.09. do nedjelje, 20.09. možete pronaći i mokre maramice za čišćenje kontrolne ploče automobila koje su uvijek, a pogotovo ove jeseni, vrlo koristan dodatak. Dakle, uredan automobil i kvalitetno podmazan motor uz Lidl proizvode osigurat će vam bezbrižnu jesen, a što još sve Lidl nudi u svom asortimanu za održavanje i njegu automobila možete provjeriti na linku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:50