MUSK SE NE ŠALI

Stiže novi kralj tržišta: Tesla Model Y na putu da postane najprodavaniji auto na svijetu

Tesla rapidno povećava proizvodnju i na dobrom je putu da ove godine proda oko 1,3 milijuna auta, a iduće i oko dva milijuna

Tesla Model Y, ilustracija

 Marin Tomaš

Nakon što je Model 3 osvojio svijet još većim uspjehom mogao bi se pokazati Model Y. Prema svemu sudeći ovaj crossover SUV je na dobrom putu da postane najprodavaniji na svijetu.

Na godišnjoj skupštini dioničara Tesle, Elon Musk je izjavio da će Model Y već ove godine postati broj 1 automobil na svijetu kada su u pitanju prihodi. Osim toga je naglasio i da već iduće godine očekuje kako će Model Y postati i najprodavaniji na svijetu kada je u pitanju isporučena količina automobila.

image

Tesla Model Y

Marin Tomaš

Ovisno izvorima podataka, najprodavaniji automobil na svijetu 2021. godine bila je Toyota RAV4 ili Toyota Corolla s oko 1,1 do 1,15 milijuna prodanih primjeraka. Tesla je još uvijek daleko od toga jer je prošle godine ukupno prodala manje od milijun automobila, a najprodavaniji im je bio Model 3 s oko 500.000 prodanih primjeraka.

Ipak, Tesla rapidno povećava svoju proizvodnju i na dobrom je putu da već ove godine proda oko 1,3 milijuna automobila, a iduće i oko dva milijuna. Sve to unatoč problemima s nestašicom čipova i poremećenim lancima opskrbe. Kada se ti problemi riješe i tvornice u Teksasu i Berlinu krenu raditi punim kapacitetom model Y bi lako mogao postati najprodavaniji auto na svijetu.

Uspjeh ovog automobila čini se još impresivnijim kada pogledamo koliko on košta. Riječ je o modelu čija početna cijena iznosi više od 60.000 eura i nikada u povijesti neki tako skup automobil nije bio tako tražen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:34