NAPREDNA TEHNOLOGIJA

Stižu testovi koji otkrivaju da li je vozač dovoljno naspavan: ‘Testirat ćemo umor poput alkohola i droge‘

Tehnologija slična alkotestovima bit će dostupna za pet godina, a testovi na uzorcima krvi i mnogo ranije

Umorni vozač (ilustracija)

 Dzmitry Skazau/Alamy/Alamy/Profimedia

Umorni vozači velika su opasnost na cesti, a sjesti za upravljač nakon manje od pet sati sna može biti jednako opasno kao i vožnja u alkoholiziranom stanju ili pod utjecajem droga.

Kako bi smanjili rizik od umornih vozača, policija će za koju godinu, baš poput običnih testova na alkohol ili drogu, vozače testirati i na umor.

Kako navodi DailyMail, takva tehnologija (slična alkotestovima) biti će dostupna za samo pet godina, a testovi na uzorcima krvi i mnogo ranije.

Clare Anderson, profesorica psihologije s australskog Sveučilišta Monash, koja radi na testovima, za britanske je medije objasnila je što očekuje: ‘Alkohol, prebrza vožnja i umor spadaju među najčešće ubojice na cesti. No, iako je rješenje za umor vrlo jednostavno, a to je više spavanja, naša sposobnost da njime upravljamo je smanjena. To je zato što nemamo alate za praćenje kao što možemo pratiti razinu alkohola.

Ipak, naš istraživački tim pronašao je metodu koja poput biomarkera može otkriti da li je li netko bio budan 24 ili više sati. Preliminarni testovi pokazuju da ova metoda u realnim uvjetima može biti točna do 90 posto - tvrdi profesorica Anderson.

No, profesorica ističe da je potrebno više istraživanja kako bi se potvrdila i poboljšala tehnologija prije nego što se uvede, jer primjerice, još nije u mogućnosti točno detektirati koliko je netko uistinu spavao.

Međutim, osnovni testovi krvi mogli bi biti spremni za dvije godine - zaključuje profesorica Anderson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 04:05