NOVOST NA GRANICI

Što čeka Hrvatska? Slovenci uveli sofisticirane elektronske vinjete dostupne na mobitelu

Za cijenu jednomjesečne vožnje po Sloveniji kod nas ćete doći od Zagreba do izlaza Vrgorac...
 Darko Tomaš/CROPIX

Do kraja mjeseca Slovenija prelazi na sofisticirani način naplate autoceste putem elektronskih vinjeta!

O čemu se radi? Proces naplate e-vinjetama znatno je jednostavniji i ide na ruku vozačima. Osim što više nećete čekati u redu za kupnju vinjete, u povijest odlazi i ljepljenje, skidanje i struganje vinjeta s vjetrobranskog stakla.

Dakle, nije potrebno fizički posjetiti prodajno mjesto ili tražiti samoposlužne prodajne uređaje, najčešće smještene u sklopu benzinske postaje ili graničnog prijelaza, e-vinjete se mogu kupiti i iz vlastitog dnevnog boravka, putem interneta.

I to za manje od minutu.

U jednostavan upitnik treba tek upisati broj i zemlju registracije te mail adresu na koju će biti poslana potvrda o uplati.

Nakon što ostavite broj registracije, više vas nitko neće zaustavljati niti išta pitati, ostalo je na kamerama. Ako niste kupili elektronsku vinjetu sustav će vas brzo prepoznati i alarmirati policiju.

Glavne značajke e-vinjete zapravo se ne razlikuju od klasične u obliku naljepnice. To znači da kupnjom e-vinjete ostvarujete pravo na korištenje svih autocesta i brzih cesta u Republici Sloveniji te da se cestarina ne naplaćuje po prijeđenoj udaljenosti.

Cijena godišnje e-vinjete iznosi 110 eura (825 kuna), mjesečne 30 eura (225 kuna), a tjedne 15 eura (112 kuna).

image
Arhiva Cropix

U isto vrijeme, Hrvatska je potpuno netalentirana kada treba smisliti održiv način naplate cestarina.

Nedavna rasprava u Saboru aktualizirala je temu beskontaktnog plaćanja na domaćim autocestama i navodno se već radi na izmjenama i dopunama Zakona o cestama, no kada se sjetimo koliko puta smo ostali prevareni, teško je očekivati lijepe vijesti.

image
Damir Krajač/CROPIX

A za lijepe vijesti nije potrebno izmišljati toplu vodu, dovoljno je kopirati ono što odavno postoji u brojnim zemljama Europske Unije. No, u tom slučaju trebalo bi smanjiti i prekvalificirati veliki broj zaposlenika, posebno u sektoru naplate.

Dodatan problem u Hrvatskoj su i previsoke cijene. Naime, autocestu od Zagreba do Splita i nazad platit ćete 137 kuna više nego mjesečnu vinjetu u Sloveniji.

Isto tako, za cijenu jednomjesečne vožnje po Sloveniji kod nas ćete doći od Zagreba do izlaza Vrgorac.

U jednom smjeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 08:43