NISSAN VOZI SAM

ŠTO KAŽETE NA NISSANOVU viziju budućnosti mobilnosti bez vozača?

Kako izgleda život s Nissanovim autonomnim autom pogledajte u 7-minutnom videu
 Foto: AFP

Nemojmo se lagati, oni su već ovdje... Koliko god još uvijek djelovali poput daleke budućnosti, autonomni automobili (pokretani električnom energijom) realnost su već danas, a kada će postati standard i sasvim normalna stvar, možda mi i nećemo dočekati, ali naša djeca zasigurno hoće...

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU

Na kraju krajeva, zašto ponekad automobil ne bi preuzelo kontrolu vožnje i bez stresa nas sam vozio tamo gdje smo naumili? Pa onda kada nam se opet vozi, sami preuzimamo upravljač i uživamo u vožnji. Zapitali su se to mnogi, a već ove godine nekoliko kompanija, ne nužno automobilskih, već naveliko najavljuju autonomna vozila koja mogu voziti sama u određenim situacijama, što je već na pola puta do potpuno autonomnog vozila koje više neće uopće trebati uplitanje vozača.

Tesla i Google, a prema nekim naznakama i Apple već naveliko planiraju prodavati takva vozila, a u utrku se sada uključio i Nissan. Za Salon automobila u Tokiju pripremili su konceptni model IDS koji je premijerno prikazan javnosti, a riječ je drugoj generaciji potpuno električnog modela Leaf s tijelom u potpunosti izrađenim od karbona visine tek 1389 mm. Pritom su kotači postavljeni u same rubove, međuosovinski je razmak produljen, a prevjesi minimalni što u konačnici rezultira iznimno prostranom kabinom za četvero putnika.

A, u kabini putnika/vozača dočekuju dvije konfiguracije unutrašnjosti: ako vozi sam iz središnje konzole izlazi specifičan upravljač s dvije ručke i head-up zaslon sa svim potrebnim podacima za vožnju, a ako se ‘samo vozi’ tada je ispred njega tek zaslon osjetljiv na dodir, a sva se četiri sjedala malo zakrenu prema središtu kabine kako bi se stvorio dojam dnevne sobe, jer je takav položaj lakši za komunikaciju i kontakt očima među putnicima. Pritom automobil funkcionira poput pametnog telefona.

Primjerice sam fotografira okolinu i pohranjuje fotografje, šalje fotografije i poruke, ‘komunicira’ sa samim vozačem i drugim automobilima, naziva osobe, a krcat je modernom tehnologijom i brojnim radarima koji mu omogućuju autonomnu vožnju te samostalno parkiranje ili punjenje... Konceptni Nissan IDS za pogon koristi veliku bateriju od 60 kWh što je prema navodima Japanaca dosta i za duža putovanja, no nisu naveli točan podatak o dometu. Bez obzira, hrabro najavljuju električni automobil koji će voziti potpuno sam od 2020. godine, a kako će izgledati život u budućnosti s Nissanovim autonomnim autom pogledajte u zanimljivom 7-minutnom videu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:28