DONOSIMO SVE ODGOVORE

ŠTO SE DOGAĐA S FORMULOM 1 ZBOG KORONE VIRUSA? Odgađaju se tehničke regulacije, vozači vježbaju virtualno, momčadi pomažu u proizvodnji respiratora...

 
 F1

Sezona 2020. godine u Formuli 1 je trebala biti jedna od najuzbudljivijih. Prošle godine smo svjedočili brojnim mladim talentima poput Leclerca, Sainza, Gaslyja i Albona, koji su ozbiljno pokazali tko je budućnost ovog automobilističkog sporta.

Osim što se pokazalo da ne treba imati najbrži bolid za osvojiti mjesto na postolju, za ovu sezonu pripremile su se i nove regulacije, koje bi još dodatno istaknule brojne druge vozače. No tik prije početka sezone, dogodila se pandemija virusom COVID-19.

Kako će izgledati aktualna sezona?

Chase Carey, izvršni direktor Formule 1, najavio je da se u 2020. očekuje tek 15 do 18 utrka, umjesto 21 kao što je bilo prošle godine. Za sada su otkazane samo Velike nagrade Australije i Monaca, ali odgođene su utrke u Bahrainu, Vijetnamu, Kini, Nizozemskoj, Španjolskoj i Azerbajdžanu.

S obzirom na razvoj situacije s pandemijom, tek ćemo svjedočiti ako će se još više utrka otkazati ili odgoditi. No poznata je jedna stvar – ljetne pauze neće biti. Odgođene utrke vozit će se tijekom ljeta, a ova sezona mogla bi potrajati čak do kraja studenog.

„Još uvijek nije moguće napraviti detaljan kalendar utrka jer ne znamo kako će se razvijati situacija s pandemijom. No tijekom travnja očekujemo dobiti detaljnije informacije o stanju u zemljama koji su domaćini Velikih nagradi“, dodaje Carey.

F1

Kako COVID-19 utječe na organizaciju F1?

Trenutno niti jedan vozač Formule 1 nije pozitivan na korona virus, iako je poznato da se Lewis Hamilton samoizolirao jer je bio u doticaju s dvoje ljudi koji su bili pozitivni. Bez obzira na to, Hamilton tvrdi da još uvijek nema nikakve simptome.

No potvrđena su dva slučaja korone virusa u cijeloj organizaciji. Član McLarenove momčadi i član Pirellijeve momčadi pozitivni su na COVID-19 te su bili u dodiru s još nekoliko članova, koji su odmah otišli u samoizolaciju.

S obzirom na cjelokupnu situaciju s pandemijom te kašnjenje cijele sezone, organizacija F1, FIA i svih deset momčadi složilo se da se nove tehničke regulacije predviđene za 2021. odgode za 2022. godinu.

To bi trebalo znatno rasteretiti sve momčadi financijskih troškova za razvijanje novih bolida, ali to također znači da će se i naredna sezona voziti s jednakim bolidima kakve ćemo vidjeti i u aktualnoj sezoni.

F1

Situacija s promjenama vozača postaje upitna

Max Verstappen i Charles Leclerc potpisali su dugoročne ugovori s Red Bullom i Ferrarijem tijekom zime, ali velikom broju vozača poput Lewisa Hamiltona i Sebastiana Vettela upravo u 2020. godini ističe ugovor.

S obzirom na veliko kašnjenje cijele sezone i činjenicu da će se i sljedeće sezone voziti jednaki bolidi, postaje upitno hoćemo li za 2021. godinu uopće svjedočiti dolasku novih vozača ili promjenama momčadi kod određenih vozača.

No zanimljivo je da dok čekamo novu sezonu Formule 1, svaku odgođenu utrku možemo pratiti u tzv. virtualnoj Grand Prix seriji. Naime, brojni vozači sudjeluju u online utrkama igrice F1 2019 od Codemastersa.

Dok vozači tako vježbaju na virtualnim simulacijama, čak sedam F1 momčadi iz Velike Britanije trenutno pomažu svijetu u proizvodnji respiratora i ostale medicinske opreme.

„Momčadi Formule 1 pokazale su nevjerojatan odaziv u pomoći savladavanja pandemije korona virusom“, rekao je Andy Cowell, Mercedesov šef razvoja motora.

Lando Norris, vozač McLarena, je napravio i korak dalje u pomoći. Obećao je svojim pratiteljima da će obrijati glavu na ćelavo ako sakupe minimalno 10 tisuća dolara za pomoć oboljelima, a u vrlo kratkom roku sakupilo se preko 12 tisuća dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:13