AUTO LAKOVI

Što se tiče najčešće korištenih boja auto svijet postaje sve dosadniji, a dvije su apsolutni hit

Još 2018. godine čak 39 posto automobila širom svijeta bilo je lakirano u bijelu boju, a 2019. postotak je pao samo za 1 posto
Auto boje
 Reddit

Mnogo toga je u auto svijetu, ali i svijetu općenito, 1990-ih djelovalo bitno "ružičastije" nego danas i ako mislite da je tada bilo više "šarenih" automobila, zapravo ste u pravu. Korisnik Reddita Feemiror objavio je ovaj grafikon boja automobila po godinama proizvodnje, što doslovno oslikava porast "jednobojnosti" u usporedbi s razdobljem od 1990- iz do početka 2000-ih. Trebao napomenuti da podaci potječu iz Poljske, ali ako se nadate da je situacija bolja u Europi, SAD ili ostatku svijeta, nažalost nije.

Tako je primjerice u SAD preko 23 posto prodanih automobila prošle godine bilo bijele boje, a još 23 posto crne boje. Na globalnoj je razina taj "automobilistički crno-bijelo svijet" još dosadniji. Prema proizvođaču auto lakova PPG u njihovom godišnjem istraživanju o automobilskim bojama, 2018. godine čak 39 posto automobila širom svijeta bilo je lakirano u bijelu boju, što čini gotovo optimističnim da je postotak pao na "samo" 38 posto u 2019. godini. Za 2018. godine PPG je predvidio rast zelene boje na temelju toga da bi oko 2 posto SUV modela moglo biti zelene boje, no morali su priznati da stvari po tom pitanju idu samo na dosadnije, sivije, i crno -bijelo.

image
Boje automobila
Profimedia

Jane Harrington, globalna menadžerica za PPG automobilske OEM premaze, rekla je u to vrijeme: "Iako potrošači često biraju konzervativne boje za automobile, poput bijele ili crne, zelena je u povijesti bila nevjerojatno popularan izbor boja, posebno u 1990 -ima. Počevši od 1999., preferencije potrošača prešle su na neutralnije opcije, smanjujući popularnost zelenih svake godine. Iako zelena boja čini mali postotak trenutnih ukupnih preferencija boja za 2018. godinu, budući trendovi u automobilskoj industriji odražavaju popularnost zelene boje u dekorima kuća i zidnih boja, namještaju, potrošačkoj elektronici i još mnogo toga."

Nažalost, nije se ostvarilo. Međutim, plava boja bilježi rast u 2020. godine s 11 posto u Europi i 10 posto u SAD-u. Premda su tehnološki sve napredniji, nažalost, automobili po pitanju boja postaju sve dosadniji i nije nemoguće da crna i bijela za koju godinu ostvare zajedno 3/4 kod ukupnog broja prodanih novih automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:56