traže nove vlasnike

Što stoji iza izjave da Mercedes prodaje sve autokuće u Njemačkoj i što će biti s 8000 radnika

Odnosi se to na 20 podružnica s 80 prodajnih mjesta vrijednih 800 milijuna eura, izvijestio je Handelsblatt

Mercedes salon, ilustracija

 Profimedia

Proizvođač automobila Mercedes-Benz iz Stuttgarta planira prodati sve svoje autokuće u Njemačkoj, javlja Reuters i dodaje da proizvođač sada želi započeti razgovore s mogućim novim grupama trgovaca.

"Mercedes-Benz je otvoren za prodaju zastupništava i servisnih radionica koje posjeduje u Njemačkoj", rekao je u petak proizvođač automobila.

"Nakon vrlo pozitivnih iskustava na raznim europskim tržištima, sada također ispitujemo kako možemo neovisnije postaviti naše maloprodajne podružnice u vlasništvu Grupe u Njemačkoj", naveo je proizvođač automobila u pisanoj izjavi.

image

Mercedes salon, ilustracija

Profimedia

"Procjenjuje se potencijalna prodaja iskusnim i renomiranim grupama trgovaca kao u nekim drugim zemljama", dodaje se.

Prema njemačkom dnevniku Handelsblatt, koji je prvi izvijestio o tome, očekuje se da će sada nadzorni odbor Mercedes-Benza odobriti planove. "Svaka podružnica će se ispitati pojedinačno", rekao je Mercedes-Benz u svom priopćenju, isključivši zatvaranje podružnica jer to nije bilo predmet revizije.

Odnosilo bi se to na 20 podružnica s 80 prodajnih mjesta i 8000 zaposlenika, izvijestio je Handelsblatt, procjenjujući da svaka podružnica vrijedi do 40 milijuna eura.

image

Mercedes salon, ilustracija

Profimedia

Potencijalni kupci moraju, između ostalog, ponuditi "stručnost u maloprodaji automobila" i držati se jamstva posla u Njemačkoj, rekao je proizvođač automobila.

Odluka se odnosi na svih od oko 80 autokuća, “bez obzira nalaze li se u ruralnim ili urbanim regijama”, rekao je glasnogovornik Mercedesa za njemačke medije. To znači: podružnica u sjedištu tvrtke u Stuttgartu također je dostupna za preuzimanje.

Istodobno, tvrtka jasno daje do znanja da niti jedna podružnica neće biti zatvorena, te da grupacija nije u financijskim poteškoćama te da neće biti masovnih otpuštanja, jer je cilj zadržati radna mjesta u Njemačkoj.

image

Mercedes salon, ilustracija

Profimedia

Međutim, moguće je da će radnici nakon preuzimanja zarađivati manje. Mogli bi dobiti i djelomične otpremnine. Za Mercedes bi to značilo trajno smanjenje troškova osoblja.

Opće radničko vijeće kritiziralo je planove o prodaji navodeći kako je to “šamar u lice” radnicima.

“Nakon godina odricanja i povezanih brojnih ustupaka od strane radnika, podružnice su profitabilne i daju svoj doprinos rezultatu grupacije,” rekao je čelnik radničkog vijeća, piše Fenix Magazin. Planovi nisu ni prihvatljivi ni razumljivi, navodi se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:23