HIT GRADSKE KLASE

Što znamo o novoj Škodi Fabiji? Veća, opremljenija i štedljivija s licem Octavije dolazi u rujnu

Skidanje posljednjih kamuflaža s četvrte generacije češkog kompakta pitanje je dana Fabia koja je narasla u svim smjerovima
Škoda Fabia, ilustracija
 Render, Autocar

Posljednje detalje u izgledu nove Fabije čuva tek lagano maskirno odijelo, a iz Mlade Boleslave uz fotografije stigle su informacije o dimenzijama, paleti motora i opreme koje će okarakterizirati četvrtu generaciju Škodinog kompakta.

Unatoč kamuflažnim folijama, uočljive su neke od osobina dizajna kojim će Fabia dobiti dinamičniji, snažnije isklesane linije. Prije svega se to odnosi na naglašenije lice s izbačenom maskom u stilu Octavije što će uz elegantnija svjetla, unijeti dozu odlučnosti.

image
Škoda Fabia
Škoda

Prelazak na platformu MQB-A0, koju već koriste Volkswagen Polo i Seat Ibiza, za Fabiju znači dodatnih 11 cm duljine (ukupno 411), gotovo 5 u širinu (178), te povećanje međuosovinskog razmaka za 9,4 (256). Dimenzije koje će rezultirati s više prostora za putnike, posebno u drugom redu, ali i na rast prtljažnika koji će s trenutnih 330 litara dosegnuti 380 u osnovnoj postavci, a s obaranjem stražnjih naslona 1190.

image
Škoda Fabia
Škoda

Pod prednji poklopac stižu poznati, ali obnovljeni motori manje potrošnje i emisije štetnih plinova, aspekti na kojima su Česi radili unaprijedivši i aerodinamiku Fabije (Cx sa 0,32 smanjen na 0,28). Ponuda motora zasniva se samo na benzinskim agregatima. Ukupno pet motora od 65 do 150 KS, a od 110 konja u ponudi je kao opcija i DSG mjenjač sa sedam stupnjeva prijenosa.

Brojne su novosti vezane uz sigurnosnu opremu, ali i praktična rješenja kojima su nas Česi već razmazili. U četvrtom izdanju Fabije naći će se do devet zračnih jastuka, dok se popis dostupnih elektronskih uređaja za pomoć u vožnji značajno proširuje.

image
Škoda Fabia
Škoda

Praktične novosti su preklapanje suvozačkog sjedala, pretinac ispod poklopca prtljažnika i UBS-C utičnica ugrađena u unutarnje retrovizor. Dodatni USB ulazi naći će se i u stražnjem dijelu vozila, kao i džepovi za pametne telefone na naslonima prednjih sjedala.

LED tehnologija za glavne funkcije svjetala bit će prisutna već u osnovnoj izvedbi, a uz nadoplatu bit će dostupna i full led izvedba. Česi nas nisu počastili slikama interijera, ali prema najavama možemo očekivati uređenje koje će naglasiti prostranost unutrašnjosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:30