KUPCI PRESUDILI

STRAŽNJI POGON ODLAZI U POVIJEST: Svi novi AMG modeli imat će pogon na sve kotače prema željama kupaca!

 
 Pinterest

Prošli tjedan šef Mercedes-AMG odjela Tobias Moers potvrdio je kako će svaki novi model od 2021. godine biti elektrificiran o čemu smo već pisali, a uz to je najavio još jednu novost – svi AMG modeli će imati pogon na sve kotače! Iako će možda puristi ostati u šoku, Moers je istaknuo kako je to želja kupaca. U nedavnom razgovoru s ekipom iz Autocara, Moers je otkrio kako modeli sa stražnjim pogonom više nisu primarni odabir kupaca te kako nema smisla investirati novac u razvoj takvih modela. „Kupci su nam dali odgovor – većina njih želi pogon na sve kotače”, rekao je britanskim novinarima. „Primjerice, u vrijeme kada je E-klasa AMG imala opciju stražnjeg ili pogona na sve kotače, više od 90 posto njih je odabralo pogon na sve kotače. Novi E63 AMG dolazi s pogonom na sve kotače, a za zabavu je tu uvijek dostupni „drift mode” uz koji se snaga prenosi na stražnje kotače”, istaknuo je Moers.

Mercedes-Benz

Ova odluka zahvatit će i AMG GT modele koji trenutno čine vrh ponude AMG-a. A upravo im stražnji pogon donosi probleme. Naime, konkurenti uglavnom nude opciju pogona na sve kotače (Porsche 911, Huracan, Audi R8...), pa se mnogi kupci odlučuju na njih umjesto na Mercedes. Moers je potvrdio kako im to stvara probleme: „U usporedbi s konkurencijom, to nam je mana budući da AMG GT nije toliko upotrebljiv. Primjerice, kupci u Münchenu gotovo uvijek kupuju superautomobile s pogonom na sve kotače zbog sigurnosti i stabilnosti.”

Daimler AG

Dakle, nakon što je BMW odbacio stražnji pogon (novi M5 ima pogon na sve kotače uz tzv. drift mode, dok će nova Serija 1 također odbaciti stražnji pogon i na novoj platformi će se nuditi uz prednji ili pogon na sve kotače) ista sudbina čeka i AMG modele...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:21