OD SADA I KOD NAS

STRUJNI UDAR IZ RENAULTA  Zoe, Twizy i Kangoo Z.E. stigli na domaće tržište

Zoe, najprodavaniji električni automobil u Europi, teretni Kangoo Z. E. s N1 homologacijom i atraktivni četverocikl Twizy sad se mogu kupiti i u Hrvatskoj, objavljeno je na Renaultovoj konferenciji za novinare u Zagrebu

Nakon zbilja temeljite pripreme Renault je krenuo sa svjojom elektro gamom u Hrvatskoj. Početku prodaje, naime, prethodilo je temeljito ispitivanje postojećeg sustava punionica, obuka servisera... Renault Zoe, pokazan prošlog listopada na salonu u Parizu s osvježenim izgledom i unaprijeđenim litij-ionskim baterijama dostatnima za prevaljivanje čak 300 kilometara, i to ne na papiru nego u svakodnevnoj vožnji (službeni doseg iznosi 400 km), svakako je najzanimljiviji model među spomenutima.

Svojevrsni Clio na struju, unutar karoserije od 408 cm nudi solidnu prostranost i prtljažnik od 338 litara. Masa od 1,5 tona, od čega čak 300 otpada samo na baterije, osjeti se u vožnji, no brojke su više nego zadovoljavajuće. Pojuriti se može do 135 km/h, a do 50 km/h ubrzava za kratkih 4 sekundi. Nudi se s baterijama kapaciteta 22 i 41 kWh, a vrijeme punjenje ovisi o vrsti punionice. Na kućnoj utičnici Zoe se može napuniti za 13 i pol sati, dok se na brzim punionicama, kakvih ima i u Hrvatskoj, napuni za sat vremena.

Cijene, koje se nažalost u ovome trenutku ne mogu umanjiti za državne poticaje (svojevremeno od 70.000 kn), nisu diskontne. Osnovna izvedba Life, s kapacitetom baterije od 22 kWh, stoji 231.900 kuna, a cijena dodatno raste ako se poželi srednja izvedba Intens (263.900 kn) ili pak opremom najbogatija Bose (285.900 kn), dostupne isključivo s baterijama od 41 kWh.

Svemirski dizajniran, 2,3 metra dugačak natkriveni četverocikl Twizy, i danas jednako atraktivan kao i 2012. kad je krenuo u prodaju diljem Europe, nudit će se u putničkoj izvedbi s dva sjedala te teretnoj izvedbi Cargo, koja umjesto stražnjeg sjedala nudi prtljažnik od 180 litara, nosivosti 75 kg. Privlačan oku, s krilnim vratima koja se dižu široko u vis i omogućuju jednostavan pristup na skučenim gradskim parkiralištima, Twizy je prilično vižljast u vožnji, s krugom okretanja od svega 3,4 m. U stvarnim uvjetima pritom jamči priličan domet od 80 km (službeni doseg broji 120 km), a nudi se od 76.900 kuna.

Ponudu električnih vozila Renault zaokružuje početkom 2017. predstavljenim teretnjakom Kangoo Z.E. , s unaprijeđenim baterijama koje sad jamče autonomiju od 200 km (službeni doseg 270 km). Pokretan elektromotorom od 44 kW, kakav pogoni i Zoe, nudi dovoljno žustrine za gradske dostave, dolazi s jednofaznim izmjeničnim punjačem nove generacije snage 7 kW, a do punog kapaciteta baterije se pune za 6 sati. Dostupan je u izvedbama od 4,28 m (Express), i 4,66 m (Maxi Furgon), s dva ili pet sjedala, a cijena počinje od 198.750 kn. S PDV-om, koji je moguće odbiti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:21