ISTRAŽIVANJE

Studija pokazala: Vozači ove dvije marke pokazuju najviše psihopatskih sklonosti od svih vozača

Svaki sudionik je odabrao marku, tip registracije i boju auta koji vozi, te pristupio psiho-testu koji se boduje do 36 bodova

BMW i Audi

 BMW, Audi

Ako je vjerovati internetskim šalama, vozači BMW-a navodno su poznati po tome što se na cesti ne ponašaju dobro i što ne koriste žmigavce svog automobila onoliko često koliko bi trebali.

Međutim, nova studija iz Velike Britanije iznosi još hrabrije tvrdnje o njima. Točnije, studija ide toliko daleko da sugerira da vozači BMW-a pokazuju ‘najveći broj psihopatskih sklonosti od bilo kojeg drugog vozača na cesti‘, a vozači Audija slijede ih na drugom mjestu. Još je jedna to u nizu studija o vozačima, navikama i sklonostima s negativnim konotacijama, međutim, zanimljivo, vozači BMW-a su uvijek "pri vrhu".

image

Lee Thomas/Alamy/Alamy/Profimedia

Studiju su ranije ovog mjeseca proveli Scrap Car Comparison i kompanija za istraživanje tržišta 3Gem, a ona uključuje ankete više od 2000 britanskih vozača. Svaki sudionik je odabrao marku, tip registarske pločice i boju automobila koji trenutno vozi, a zatim je poduzeo psiho-test koji se boduje do 36 bodova. Bodovi između 0-18 upućuju na zdrave osobe, dok je psihopatija ‘moguća‘ za one koji su postigli između 19-26 i za sve iznad 27 bodova.

image

Olaf Speier/Alamy/Alamy/Profimedia

Srećom, prosječna ocjena 2000 sudionika bila je 6,6, dok su vozači svih marki u prosjeku imali ispod 18. Međutim, istraživači su osjetili potrebu za stvaranjem rang liste kako bi pokazali koji vozači marke imaju najviše psihopatskih sklonosti.

image

BMW M4

BMW

Na prvom mjestu su vozači BMW-a s prosječnom ocjenom 12,1, a na drugom mjestu su vozači Audija s 11,7. Jedina pretpostavka koju možemo napraviti iz ovoga je da osobe s pokazateljima psihopatije preferiraju velike rešetke i njemačke premium proizvođače automobila.

Prema ljudima koji su proveli istraživanje, ‘nalazi sugeriraju da je veća vjerojatnost da će ti vozači pokazivati psihopatske osobine kao što su površinski šarm, grandiozni osjećaj vlastite vrijednosti i nedostatak grižnje savjesti ili krivnje‘.

image

2020 Audi RS5 Coupe Sportback

Audi

Što se tiče pogonskog sklopa, vlasnici potpuno električnih automobila pokazali su veće šanse da budu psihopati s iznenađujuće visokom ocjenom od 16,0 od 36 u usporedbi s vlasnicima hibridnih (9,8), benzinskih (7,0) ili dizelskih vozila (5,2).

Prema boji, zlatne (12,7) i smeđe (12,2) vanjske nijanse pokazuju najveće šanse za psihopatske sklonosti, dok srebrna (5,5) i crvena (4,9) pokazuju najmanju. Konačno, vozači koji posjeduju personalizirane tablice u prosjeku su imali 13,8, što je više nego dvostruko više od onih s regularnim tablicama (5,3).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:25