VW GRUPA NA NIŠANU

STVARA SE TRANS-ATLANTSKI AUTO GIGANT! Kad se spoje kompanije FCA i PSA takav bi savez trebao postati najveći proizvođač automobila na svijetu

 

Talijansko-američki proizvođač automobila Fiat-Chrysler i francuski PSA, vlasnik Peugeota, potvrdili su u srijedu da pregovaraju o spajanju kojim bi nastao 50 milijardi dolara vrijedan div sposoban uhvatiti se u koštac sa skupim tehnološkim i regulatornim izazovima.

Dvije su grupe u odvojenim priopćenjima izvijestile da pregovaraju o stvaranju kompanije koja bi se svrstala među najveće proizvođače automobila u svijetu.

Carlos Tavares, Chairman of the Managing Board, Groupe PSA gestures during the launch of PSA Groupe first vehicle Citroen C5 AirCross SUV in Chennai on April 03, 2019., Image: 424010338, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: ARUN SANKAR / AFP / Profimedia
ARUN SANKAR / AFP / Profimedia

Kompanije su trenutno prisiljene puno ulagati u elektrifikaciju, smanjenje emisija štetnih plinova i novu tehnologiju visoko automatizirane vožnje. Paralelno im muči slabljenje potražnje.

Kako bi se pronašao odgovor na te izazove, u Fiat-Chrysleru se u prvoj polovini godine povela rasprava o mogućnosti povezivanja s Peugeotom da bi potom uprava ipak predložila 35 milijardi dolara vrijedno spajanje s Renaultom, procjenjujući da bi im to donijelo više koristi.

U lipnju je predsjednik uprave talijansko-američke kompanije John Elkann prekinuo pregovore nakon intervencije dužnosnika francuske vlade koji su tražili od Renaulta da prvo riješi probleme u odnosu s japanskim partnerom Nissanom.

Fiat Chairman John Elkan. The 2012 Paris Motor Show. Paris, FRANCE-27/09/2012./MEIGNEUX-PRM_10.104/1209281047/Credit:PRM/SIPA/1209281057, Image: 228442796, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: PRM / Sipa Press / Profimedia
PRM / Sipa Press / Profimedia

Elkann je tom prilikom potvrdio da nastavljaju potragu za partnerom a jučer je neimenovani izvor za Reuters izjavio da razgovaraju s PSA-om.

Nadzorni odbor PSA sastat će se tokom dana kako bi razmotrio mogućnost povezivanja s Fiat-Chryslerom, kazala su danas za Reuters dva upućena izvora.

Iz Fiat-Chryslera su u priopćenju poručili tek da zasada nemaju što dodati potvrdi o pregovorima.

Francuska država ima 12 posto udjela u PSA-u preko državne banke BPI a vlasničke udjele drže i obitelj Peugeot i kineska vlada.

Kineska prisutnost mogla bi biti sporna za Sjedinjene Države u slučaju povezivanja, s obzirom na aktualne trgovinske napetosti između Kine i SAD-a, ističe Reuters. No gdje ima volje (i profita) ima i načina...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 12:39