KAKAV BLAM

Sud poništio 27.000 kazni napisanih za vožnju pod utjecajem alkohola! ‘Alkometri nisu bili ispravni‘

Broj uključen u kazne odnosi se na vozače koji su bili podvrgnuti testu uređajem Alcotest 9150 između 1. lipnja 2011. i 18. travnja 2019.

Provođenje alkotesta (ilustracija)

 Web Screenshot

Priča iz SAD koja pokazuje da je pravda spora, ali dostižna. Naime, Vrhovni sud države Massachusetts poništio je 27.000 kazni za pozitivne alkotestove, nakon što je istraga pokrenuta 2019. godine otkrila da alkometri korišteni u testovima nisu bili pravilno kalibrirani. Posljedično, 27.000 vozača koji su proglašeni krivima mogu povući svoje priznanje krivnje.

image

Vožnja pod utjecajem alkohola (ilustracija)

Web Screenshot

Neispravan alkometar naziva Alcotest 9510, proizvođača Draeger Safety Diagnostics. Godine 2019. sud je utvrdio da je proizveo "znanstveno pouzdane rezultate alkotesta", ali i da je "godišnja metodologija kalibracije i certifikacije koju je koristio Državni policijski ured Massachusettsa za testiranje alkohola (OAT), od lipnja 2011. do 14. rujna 2014. nije dao znanstveno pouzdane rezultate alkotesta."

image

Vožnja pod utjecajem alkohola (ilustracija)

Profimedia

Broj uključen u kazne utječe na vozače koji su bili podvrgnuti testu s Alcotest 9150 između 1. lipnja 2011. i 18. travnja 2019. Sud je utvrdio da je OAT imao "povijest namjernog uskraćivanja oslobađajućih dokaza, flagrantnog nepoštivanja sudskih naloga i drugog nedoličnog ponašanja".

To nedolično ponašanje uključivalo je kršenje naloga za otkrivanje neuspjehom prikazivanja zapisa o popravcima ili drugih oslobađajućih dokaza.

image

Vožnja pod utjecajem alkohola (ilustracija)

Profimedia

Sa svoje strane, glasnogovornik policije Dave Procopio izjavio je da je “Ured za testiranje alkohola proveo značajna operativna poboljšanja posljednjih godina kako bi osigurao certificiranje alkotesta, upravljanje slučajevima i procese otkrivanja. Osim toga, obuka zaposlenika je u skladu sa svim važećim zakonima i utvrđenom najboljom forenzičkom praksom.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:23