SMIJU VOZITI, ALI...

Sud za terorizam: Zbog borbe za pravo žena na vožnju Saudijka dobila 68 mjeseci zatvora

Al-Hathloul je optužena za korištenje interneta za promicanje "vanjske agende" u Saudijskoj Kraljevini
Saudijska aktivistica
 Youtube screenshot

Loujain al-Hathloul, saudijska aktivistica koja se borila da žene njezine zemlje dobiju pravo na vožnju automobila, osuđena je na pet godina i osam mjeseci zatvora. Kaznu je izrekao specijalni sud za terorizam, a optužbe su povezane s njezinim aktivističkim naporima.

Prema lokalnom mediju Sabq, tužitelji su tražili puno više, kaznu od čak 20 godina zatvora. Al-Hathloul je optužena za korištenje interneta za promicanje vanjske agende u Saudijskoj Kraljevini, kontaktiranje stranih agenata i nastojanje da promijeni osnovni sustav upravljanja u Saudijskoj Arabiji.

Ironično je da su njezini napori, zajedno s naporima ostalih aktivistica, uspjeli postići tu veliku promjenu. Samo mjesec dana nakon što su 2018. godine ona i još 10 aktivista za ženska prava uhićeni, Saudijska Arabija ukinula je zabranu vožnje ženama.

Loujain al-Hathloul nalazi se u pritvoru od uhićenja 2018. a to vrijeme provedeno iza rešetaka uračunati će joj se u kaznu. Dok je bila u pritvoru, tvrde pripadnici njene obitelji, bila je izložena sustavnom mučenju u nehumanim uvjetima. Nakon što će biti puštena, još tri godine ne smije ponoviti isti ili sličan kriminalni čin te će dobiti i pet godina zabrane putovanja.

Njezin aktivizam započeo je 2013. godine i uključivao je objavljivanje videozapisa s nepokrivenom kosom i licem te snimku vožnju od zračne luke u Rijadu do njezina doma. Također je uhićena i zadržana 73 dana 2014. godine zbog pokušaja vožnje iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Saudijsku Arabiju.

Nažalost, iako je sada žene mogu legalno voziti u zemlji, to još nije postalo ustaljena praksa. Prema Gulf Newsu razlog je vrlo mali broj autoškola za žene, a pristupanje ispitu za dobivanje vozačke dozvole dvostruko je skuplje nego za muškarce.

Prema saudijskoj vladi, trenutno 70.000 žena posjeduje vozačku dozvolu u zemlji koja ima 34 milijuna stanovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:49