AKTUALNO

Šuška se sve glasnije: Dolazi li doista električni BMW M2 s 1360 KS za 50 godina M odjela?

Treba imati na umu da još ništa nije sigurno, sve dok to ne potvrdi proizvođač automobila
BMW M2 ilustracija
 BMW

Sljedeće godine će BMW-ov 'M' odsjek proslaviti 50. godišnjicu, a s obzirom na najave poput M5 CS-a i njegove električne izvedbe, možemo očekivati "godinu punu iznenađenja". Nedavno doznajemo kako bi jedno od iznenađenja mogao biti potpuno električni iM2, kojom bi BMW obilježio 50. godišnjicu sportske divizije.

I zaista, koji je bolji način za obilježavanje takve prigode nego sportskim coupeom sa suludim specifikacijama? BMW iM2 razvija se pod kodnim imenom 'Project Katharina', a glasine su kako će ga pokretati četiri električna motora koji će proizvoditi kombiniranu snagu od 1360 KS (1000 kW).

Do stotke će mu trebati između 2 do 2,5 sekunde kako bi obišao Nürburgring manje od 7 minuta. To znači da bi se električni coupe mogao naći među top 10 na listi najboljih vremena krugova u društvu model poput McLarena 720S ili Ferrarija 488 Pista. Iako zvuči predobro da bi bilo istinito, Car Magazine navodi da glasine dolaze iz pouzdanog izvora.

O modelu se još malo zna, ali britanski časopis je naveo kako će koristiti "najekstremniju baterijsku tehnologiju zamišljenu do danas", kao i "radikalno naprednu razinu vektorskog okretnog momenta do sada dostupnu samo automobilima koje vidite u crtićima". Cilj projekta 'Katharina' je, koliko saznajemo, pokazati ekstremne performanse i upravljivost dostupne elektrifikacijom.

Treba imati na umu da još ništa nije sigurno, sve dok to ne potvrdi proizvođač automobila. Na drugu stranu, BMW Blog je objavio kako tvrdnje nisu istinite, te iM2 projekt ne dolazi 2022. sa spomenutom izlaznom snagom. Međutim, električni performance coupe je neizravno potvrđen u siječnju, s ciljanim datumom lansiranja ove godine. Prošlog mjeseca viđen je kamuflirani električni automobil s tijelom izlaznog M2.

Jedino što možemo učiniti je čekati i pratiti razvoj događaja. Naša pretpostavka jednako je dobra kao i vaša, ali činjenica da se BMW možda igra s idejom elektrificiranog performance coupea ne može se sakriti. Uz to, elektrifikacija neće poštedjeti nikoga, pa tako ni BMW-ov 'M' odjel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:47