Državne subvencije za elektrovozila

Sutra kreće nova runda ekopoticaja za tvrtke!

Na raspolaganju će biti 13 milijuna kuna, iznos poticaja bit će do 40 posto cijene vozila, a nabavljati se može jedno ili više vozila
 CROPIX

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sutra će objaviti javni poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila za trgovačka društva, obrtnike, jedinice lokalne i regionalne samouprave, tijela državne uprave te ostale proračunske i izvanproračunske korisnike. Na raspolaganju je ukupno 13 milijuna kuna koji će se dodijeliti putem subvencija, odnosno financijskih pomoći.

Zagreb, 150917.
Avenija Dubrava.
Ilustracija kupovine elektricnog automobila u Renaultovom salonu.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
CROPIX

Iznos poticaja bit će do 40 posto cijene vozila pa će se tako za nabavu od pet do 15 električnih bicikala moći dobiti do 5000 kuna po biciklu, a za električne skutere, motocikle i četverocikle na struju do 20 tisuća kuna. Do 40 tisuća kuna dostupno je za plug-in hibridne automobile te vozila N1 kategorije s pogonom na stlačeni prirodni plin ili ukapljeni prirodni plin. Za električne automobile na raspolaganju je i do 80 tisuća kuna, a za vozila kategorije N2, N3, M2 ili M3 do čak 400 tisuća kuna.
Nabavljati se može jedno ili više vozila, ali neovisno o kombinaciji koju odaberu korisnici će maksimalno moći dobiti do 400 tisuća kuna. Uz prijavni obrazac, ponudu za vozilo te njegove tehničke karakteristike, treba priložiti i dodatne potvrde i izjave, ovisno o tome javlja li se na natječaj tvrtka ili jedinica lokalne samouprave. Sredstva će se odobravati prema redoslijedu primanja, dok se prijave šalju preporučenom poštom, a mogu se dostaviti i osobno u pisarnicu Fonda. S tvrtkama čiji zahtjevi udovoljavaju uvjetima poziva te su predani u sklopu raspoloživih 13 milijuna kuna, sklopit će se ugovor, a kupnju treba realizirati u roku od 12 mjeseci.

Zagreb, 150715.
Gradonacelnik grada Zagreba Milan Bandic, u garazi na Tuskancu, otvorio je i pustio u pogon punionicu za automobile na elektricni pogon.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
CROPIX


Za što se sve mogu dobiti poticaji:
električni bicikli - do 5000 kuna, komada min. 5 - max. 15
električna vozila L1-L7 kategorije - do 20.000 kuna
vozila kategorije M1 i N1 s hibridnim plug-in pogonom - do 40.000 kuna
vozila kategorije N1 s pogonom na SPP i UPP - do 40.000 kuna
vozila kategorija M1 i N1 s električnim pogonom - do 80.000 kuna
vozila kategorije N2, N3, M2, M3 s električnim, plug-in hibridnim pogonom, pogonom na SPP ili UPP - max. 400.000 kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:50