dobrodošlo osvježenje

SUV Ford Kuga dobiva privlačan facelift i unaprijeđeni infotainment, a vjerojatno neće biti skuplja

Ford Kuga konačno je preuzela novo lice koje smo prvi put vidjeli na američkom modelu Escape 2022. godine

Ford Kuga

 Ford

Često se događa da automobili lansirani u Europi ili Aziji stignu u SAD tek u sljedećoj modelnoj godini. Međutim, Ford Kuga predstavlja rijedak izuzetak od tog pravila. U SAD-u se crossover prodaje pod nazivom Escape i prošao je facelift krajem 2022. godine, ali gotovo dvije godine trebalo je da iste vizualne promjene stignu na europsko tržište, gdje će biti dostupne ovog mjeseca.

image

Ford Kuga

Ford

Novi prednji izgled s maskom hladnjaka, svjetlima, branikom i poklopcem motora daje vozilu snažniji dizajn, više u tonu SUV-a koji razdvaja obiteljsku sličnost s Focusom, dok istovremeno slijedi moderne trendove. Primjerice, sada je prisutna svjetlosna traka koja se proteže preko gornjeg dijela prednjeg svjetla, pružajući vozilu obnovljeni izgled.

Različite opreme, poput Titanium, ST-Line i Active, dobivaju vlastiti estetski dojam, no možda je najuspješnija među njima Active, čiji crni blatobrani, letvice na pragovima i lažne zaštitne ploče daju Kugi izraženu SUV osobnost.

image

Ford Kuga

Ford

Osim toga, nudi dodatnih 10 mm visine vožnje kako bi to potvrdio, iako je malo vjerojatno da će se osjetiti tijekom vožnje. Kupci koji traže nešto usmjerenije na performanse mogu birati ST-Line, iako treba napomenuti da Ford još uvijek ne nudi Kugu ST.

Unutar vozila postoje značajne novosti, prije svega 13,2-inčni zaslon osjetljiv na dodir koji pokreće najnoviji Fordov softver Sync4, s dvostrukom procesorskom snagom u usporedbi s prethodnim modelima.

image

Ford Kuga

Ford

S 5G povezivošću, bežičnim Apple CarPlay-om i Android Autom, te ugrađenim Alexom za poboljšanu funkciju glasovnih naredbi, unaprijeđen je i navigacijski sustav s mogućnošću izbora rute kako bi se izbjegle neugodnosti poput skretanja i niskih mostova.

Većina interijera ostaje nepromijenjena, ali Ford je osvježio dizajn pomicanjem kontrola klime na zaslon osjetljiv na dodir. Iako je ovo modernizacija, pomalo je kontroverzna s obzirom na intuitivnost starih rotirajućih kotačića za klimatizaciju, koji su se pokazali vrlo jednostavnima tijekom dugotrajne vožnje.

image

Ford Kuga

Ford

Inženjeri tvrtke Ford nisu zanemarili ni tehničke aspekte ispod haube. Osnovni motor ostaje 1,5-litreni EcoBoost s 148 KS, a jedina alternativa su hibridne opcije. Dostupna su dva standardna 2,5-litrena hibrida, pri čemu jedan isporučuje 178 KS na prednje kotače, a drugi dijeli 181 KS između svih četiri kotača. PHEV verzija 2.5 i dalje predstavlja vrhunac ponude, s povećanom snagom od 240 KS na prednjim kotačima.

image

Ford Kuga

Ford

Iako je Kuga uvijek bila dojmljiv crossover, izgledala je pomalo neupadljivo, no njena kompetencija i snažna prodaja dokazuju da je osvojila povjerenje javnosti. Unaprjeđenja koja donosi ovaj redizajn možda nisu radikalna, ali će svakako pridonijeti održavanju interesa kupaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:44