ANKETA

Sve više gradova regulira upotrebu: Stockholm prepolovio broj električnih romobila na ulicama

Ograničenja će na snagu stupiti 1. siječnja, a gradske će objaviti imena tvrtki kojima će biti dopušteno da zadrže dozvole za najam

Električni romobili

 Profimedia

Stockholm je još jedna u nizu svjetskih prijestolnica čije su vlasti odlučile prepoloviti broj električnih romobila na svojim ulicama, nametnuvši ograničenja tom sve češćem, kontroverznom načinu prijevoza u urbanim sredinama.

Gradsko vijeće izglasalo je ograničenje broja dopuštenih skutera na ulicama glavnoga grada na 12.000, u odnosu na dosadašnje 23.000, javlja Hina.

Istodobno je smanjen broj ovlaštenih tvrtki koje se bave iznajmljivanjem skutera na samo tri s aktualnih osam.

Ograničenja će na snagu stupiti 1. siječnja, a gradske će vlasti u narednim tjednima objaviti imena tvrtki kojima će biti dopušteno da zadrže dozvole za najam, izvijestili su gradski dužnosnici nakon glasanja obavljenog kasno u ponedjeljak.

Upotreba električnih skutera posljednjih se godina naglo povećala u velikim gradovima diljem svijeta, ali i kontroverze u pogledu njihova korištenja i njihove sigurnosti.

image

Električni romobili

Profimedia

Pristaše smatraju da je riječ o vrlo prikladnome načinu prijevoza po gradu, no kritičari vjeruju da ih je na ulicama previše i da pri velikim brzinama mogu biti vrlo opasni za sve sudionike u prometu. Nekoliko svjetskih prijestolnica uvelo je posebne staze za njihovo kretanje.

Kopenhagen ih je u potpunosti zabranio u listopadu 2020., no nakon godinu dana dopustio je njihov povratak na ulice, ali uz stroga pravila koja se odnose na brzinu, korištenje i parkiranje.

Vlasti u Oslu u srpnju su smanjile broj dopuštenih električnih skutera na svojim ulicama s 20.000 na 8000 te su zabranile njihovo korištenje u vremenu od 23.00 do 5.00 sati.

U Parizu je brzina električnih skutera ograničena na 20 kilometara na sat, a Singapur je zabranio njihovu vožnju po gradskim pločnicima, po uzoru na Njemačku i Francusku.

I kod nas se ovog ljeta puno pričalo o istoj temi, točnije kako će vožnja električnih romobila konačno biti regulirana. Ministarstvo unutarnjih poslova u javnu raspravu uputilo je izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojim se u Hrvatskoj vozilo bez sjedećeg mjesta definira kao "osobno prijevozno sredstvo", a čiji radni obujam nije veći od 25 cm³ ili čija trajna snaga elektromotora nije jača od 0,25 kW i koja na ravnoj cesti ne može razviti brzinu veću od 25 km/h. Riječ je o električnim romobilima, monociklima s motornim ili električnim pogonom, no zasad još sve ostaje na prijedlogu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:09