trener svih trenera

Svi auti Ćire Blaževića: Vozeći nas u Mercedesu rekao nam je da najviše cijeni udobnost Citroëna ‘Žabe‘

Zbog velikih kilometraža koje je vozio tijekom života, ispred snage i sigurnosti kod automobila je pretpostavljao pouzdanost

Miroslav Ćiro Blažević 2012.

 Ivan Lacković

Danas je u 88. godini života nakon duge i teške bolesti preminuo trener svih trenera - neponovljivi Miroslav Ćiro Blažević. Osim što je bio najpoznatiji po trenerskoj karijeri u nogometu, po naslovima državnog prvaka bivše države sa zagrebačkim Dinamom 1982. i po osvajanju bronce na Svjetskom prvenstvu u nogometu 1998. u Francuskoj s reprezentacijom Hrvatske, Ćiro, omiljen lik gdje god bi se pojavio imao je puno drugih talenata i interesa.

Između ostalog bio je i veliki ljubitelj automobila te strastveni vozač. Zato smo ga prije malo više od deset godina uspjeli "privesti" na stranice Auto kluba kako bi nam ispričao svoju vozačku priču, kada nam je pokazao i svoj novi skupocjeni Mercedes CL 500 4Matic.

image

Miroslav Ćiro Blažević 2012.

Ivan Lacković

Kasnije smo Ćiru najčešće sretali kako gradom "zuji" na svojoj Vespi, no kroz njegov je život prošlo itekako mnogo automobila, posebno onih visoke klase. Tada 2012. godine, uz prestižni Mercedes vozio je i Smarta, kad nam je priznao da je supersportski Porsche 911 Turbo koji je do tada vozio, vratio sinu.

"Ovo je najbolji automobil na svijetu!" rekao nam je na njegov poznati simpatičan i autoritativan način istovremeno, pa smo krenuli zajedno na vožnju ulicama Zagreba.

image

Miroslav Ćiro Blažević ispred svog Porshea

Boris Kovačev/CROPIX

Odmah se vidjelo se da zna sve o automobilima - "ovaj auto ima pogon na sve kotače" govorio nam je, pa se potom pojadao kako su ga neki ljudi uvjerili kako moćni Porsche više nije automobil za njega. Za kojeg je pak rekao da je sam vrh autoindustrije te da je ranije vozio i modele Boxter i Carrera.

Tada je u svom stilu usporedio Porscheove modele 911 Turbo i 911 Carrera - "sine moj ta dva auta su ti kao Bog i šeširđija" aludirajući na to da premda izgledaju slično nemaju veze jedan s drugim po pitanju voznih osobina i performansi.

U Porscheu 911 Turbo kako nam se pohvalio, bio je prešao 70.000 kilometara u dvije godine, a tehničke podatke o njemu bacao je kao iz rukava...

image

Mercedes SLC

ciro.hr

Na koncu je "poentirao" kako je to bio auto koji ga je najviše strašio u vožnji te da je prema njemu imao veliko strahopoštovanje, ali i da je s druge strane to sportski auto koji najviše prašta vozačke greške. Ipak ga je zamijenio Mercedesom i to zbog komfornije vožnje. "Sine, auto je to koji sam koči kad vidi prepreku, to meni sad treba", rekao nam je.

A kroz život je imao više primjeraka Mercedesa u svojim rukama: od modela SLC 1980-ih, CSL-a, CLK Cabrioleta do CL-a 500... Vozio je Ćiro i Ferrarije, Jaguare, Renaulte Alpine i 21 Turbo, a još se živo sjećamo kada bi ga 1990-ih viđali u superluksuznoj talijanskoj limuzini Maserati Quattroporte kakvih je bilo izrađeno tek 2400 primjeraka...

image

Miroslav Ćiro Blažević na vespi

Marko Miščević/CROPIX

No, njegov vozni park nije oduvijek bio tako raskošan: Ćiro koji je oduvijek obožavao automobile od kada je 1955. dobio vozačku dozvolu, vozio je svašta - od kamion za mlijeko i cisternu u vojsci preko Vespe do Fiata 1100 koji mu je bio prvi automobil.

Tada nam je otkrio i koji mu je bio najdraži automobil ikad - "imao sam nekoliko Citroena, od toga dva DS ID modela 19 i 20 "Žaba" s kojima je prelazio i po 50.000 kilometara godišnje. Žaba je auto koji je na njega ostavio najsnažniji dojam. Ispričao nam je i anegdotu kako je s VW Golfom GTI znao prijeći 2000 kilometara od Lausanne do Rijeke i nazad u jednom danu, samo kako bi vidio voljenu osobu.

image

Golf GTI

VW

Vrhunski trener i osebujna temperamentna osoba, neponovljivi Ćiro Blažević, pokazalo se, osim brojnih nogometnih priča bio je prepun i onih vozačkih. Veliki ljubitelj i poznavatelj automobila na koncu nam je rekao kako je kod automobila uvijek ispred snage i sigurnosti stavljao pouzdanost zbog velikih kilometraža koje je radio. Vozeći automobil, rekao nam je na kraju, imao je vremena stvoriti sve svoje nogometne strategije. Adio Ćiro legendo...

image

Fiat 1100

Fiat
image

Citroen DS ID

Citroen
image

Renault Alpine

Renault
image

Renault 21

image

Sm art

image

Mercedes CL 400 4Matic

Ivan Lacković
image

Maserati Quattroporte

image

Mercedes CLK Cabrio

Mercedes
image

Mercedes CLS

image

Miroslav Ćiro Blažević na vespi

Jakov Prkić /CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 09:14