SIGURNOST NA PRVOM MJESTU

SVI NOVI VOLVO MODELI BIT ĆE OGRANIČENI NA 180 km/h: ne, nećete moći isključiti ograničenje! Evo i kada kreće implementacija ovog sustava...

 
 Volvo

Nedavno smo pisali o graničnicima brzine koji će za tri godine postati obvezni u svim zemljama u EU. Podsjetimo, sve funkcionira pomoću ISA sustava (Intelligent Speed Assistance), graničnici će koristiti podatke s GPS i kamere za prepoznavanje znakova kako bi otkrili koliko je ograničenje na dijelu ceste kojim se automobil kreće, a snaga motora će prema tome biti ograničena, pa ćete tako primjerice na autocesti A1 moći voziti do 130 km/h. Naravno, ova vijest naišla je na brojne komentare, većinom negativne.

Nova stavka koja će povećati sigurnost u prometu dolazi od strane švedskog proizvođača Volva kojeg i vežemo uz sigurnost. Čelni ljudi marke su naime odlučili kako će, u cilju smanjenja prometnih nesreća sa smrtnim ishodom na sve svoje modele od početka 2020. godine ugraditi ograničenje brzine na 180 km/h.

Getty Images

Sve je to dio plana Vision 2020 prema kojem 2020. godine u novim Volvo modelima nitko ne bi trebao smrtno stradati niti biti teže ozlijeđen. Već godinama u Volvu intenzivno rade na tome, pa su tako njihovi modeli opremljeni nizom sustava aktivne i pasivne sigurnosti poput "Volvo City Safety" paketa" ili "Volvo Pilot" sustava poluautonomne vožnje. Njima će se uskoro pridružiti i već spomenuto ograničenje brzine na 180 km/h. Za razliku od graničnika brzine o kojima smo nedavno pisali, koji će se vjerojatno moći isključiti pritiskom na prekidač, u Volvu ovo ograničenje neće(!) biti moguće isključiti! Naime, glasnogovornik Volva tu informaciju je potvrdio za The Verge. "Isključivanje će biti moguće samo u posebnim slučajevima, primjerice kod policijskih automobila", dodao je.

Volvo

Osim ograničenja na 180 km/h, Volvo istražuje i mogućnosti dodatnih ograničenja u okolici škola i bolnica. Plan je putem GPS-a i znakova ograničenja u spomenutim dijelovima ograničiti brzinu na automobilu i tako dodatno povećati sigurnost.

Kako će se spomenuto ograničenje odraziti na prodaju? Vrijeme će pokazati, no sigurno je kako ciljana skupina Volva ionako ne vozi preko 180 km/h, a sigurni smo kako su marketinški stručnjaci brenda već proučili situaciju što se tiče mišljenja kupaca. Koliko ovo ograničenje ima smisla? Pa, razmislimo realno - ovdje je riječ o odličnoj stvari. Graničnici o kojima smo nedavno pisali stvarno su ekstreman slučaj, no ograničavanje brzine na 180 km/h sasvim je realna stvar. Većina europskih autocesta ima stroga ograničenja i niz kamera za brzinu, pa zapravo niti ne možete juriti. Jedino mjesto gdje bi legalno mogli isprobati maksimalnu brzinu Volva je u Njemačkoj na dijelovima bez ograničenja, no u tom slučaju vlasnici će se morati "zadovoljiti" sa 180 km/h. Podijelite s nama vaše viđenje i mišljenje o ovom potezu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:59