EKSKLUZIVNO IZ FRANKFURTA

SVJETSKA PREMIJERA: Ovo je novi Volkswagen ID.3, potpuno električni model s dometom od 550 kilometara i početnom cijenom manjom od 30 tisuća eura!

 
 Fran Kurelac

Nakon mnoštva najava i teasera, Volkswagen je noćas na posebnoj večeri za medije na kojoj su prisustvovali i naši reporteri uoči samog otvaranja salona u Frankfurtu predstavio svoj novi model ID. 3. Čelni ljudi marke pritom su naglasili kako ovim potpuno električnim modelom otvaraju treće veliko poglavlje od strateškog značaja u povijesti marke Volkswagen nakon Bube i Golfa. ID. 3 je prvi potpuno električni model postavljen na MEB platformu dizajniranu isključivo za električni pogon i maksimalnu veličinu unutrašnjosti koju će Volkswagen koristiti za svoju električnu ofenzivu. A prve brojke su i više nego dobre – ispod poklopca ID.3 skriva elektromotor snage 204 KS, a posebno oduševljavaju brojke vezane uz domet.

Fran Kurelac

U Volkswagenu su upravo to naglasili kao jednu od glavnih prednosti u odnosu na ostale: s modelom ID.3 briga oko dosega postaje stvar prošlosti. Naime, za model ID.3 na raspolaganju stoje tri veličine baterije – velika baterija (77 kWh), srednja baterija (58 kWh) i mala baterija (45 kWh). Ovisno o izboru ID.3 može prijeći između otprilike 330 i 550 kilometara, i to prema strogom WLTP-u. Zahvaljujući njezinoj velikoj snazi punjenja, bateriju možete napuniti u roku od 30 minuta za doseg od oko 290 kilometara pri snazi punjenja od 100 kW. Volkswagen će uz to odobriti garanciju za baterije modela ID.3 u trajanju od osam godina, odnosno 160.000 kilometara. Pogledajte naš video sa svjetske premijere:

ID.3 i vizualno signalizira da je puno više od običnog novog modela. Njegov vizionarski dizajn najavljuje nadaleko vidljivo novo doba električne mobilnosti te istovremeno stvara prostor koji u potpunosti iskorištava prednosti prostora za izgaranje električnog pogona. Kada su u pitanju vanjske dimenzije koje se mogu usporediti s dimenzijama Golfa, unutrašnjost modela ID.3 nudi superioran prostor u klasi. Posebno treba naglasiti njegov jedinstveni omjer uloženog i dobivenog koji je moguć isključivo zahvaljujući dosljednom strateškom usmjerenju marke Volkswagen i s time povezanim ekonomijama razmjera. ID.3 iskorištava dizajnersku slobodu električnog vozila bez kompromisa: dugačak je otprilike kao Golf, ali ima superioran međuosovinski razmak u klasi zahvaljujući svojim kratkim prevjesima. Što se dimenzija tiče, ID.3 s četvorim vratima dug je 4261 mm, širok 1809 mm i visok 1552 mm, dok mu međuosovinski razmak iznosi 2765 mm. Masa praznog vozila prema DIN normi iznosi minimalno 1719 kilograma, a maksimalno opterećenje između 416 i 541 kilograma ovisno o opremi.

Fran Kurelac

Koeficijent otpora, odnosno cw-vrijednost iznosi jako niskih 0,267. ID.3 k tomu nudi promjer okretaja od samo 10,2 m, što je usporedivo s malim vozilom i idealno za grad. Proizvodnja modela ID.3 započinje krajem 2019. godine, a prva će se vozila isporučivati sredinom 2020. godine. Europski kupci već su poludjeli za ovim modelom, pa je tako već prije predstavljanja Volkswagen dobio preko 30 tisuća rezervacija za ovaj model. Ne sumnjamo kako će danas ta brojka još dodatno porasti!

Foto: VW

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:06