FORMULA STUDENT ALPE ADRIA

Svjetski oktanski spektakl u Hrvatskoj: Trkaći bolidi još samo sutra u Velikoj Gorici

Više od 1500 mladih inovatora iz čak 25 zemalja svijeta predstavlja svoje bolide

Formula 1 momčadi Haasa s Ferrarijevim motorom

 Josip Škof

Hrvatska je od ponedjeljka dom inovativnih trkaćih bolida koji su iz cijelog svijeta stigli na prestižni međunarodni događaj Formula Student Alpe Adria.

Više od 1500 mladih inovatora iz 25 zemalja svijeta predstavlja svoje bolide jednosjede slične onima iz Formule 1, te će se natjecati u nekoliko kategorija.

Ovaj svjetski događaj počeo je u ponedjeljak, a traje do 26. kolovoza na poligonu Mičevec.

Formula Student 2023. pruža će nevjerojatnu priliku mladim inovatorima da pokažu svoju stručnost, kreativnost i timski duh. Sudionici će se natjecati ne samo za prestižne nagrade, već i za priznanje industrije te priliku da svoje ideje i rješenja predstave svjetskim liderima autoindustrije.

Uz već etablirane discipline, kao što su statički i dinamički dio natjecanja, Formula Student ove će godine predstaviti i nove konceptualne discipline - Driveless i Hydrogen.

Driveless će testirati autonomnu vožnju i tehnologije povezane s umjetnom inteligencijom, dok će se Hydrogen fokusirati na korištenje vodika kao alternativnog izvora energije.

image
Ranko Šuvar/CROPIX

- Ovom prilikom želim pohvaliti i zahvaliti Gradu Gorici, Turističkoj zajednici te Zagrebačkoj županiji na nevjerojatnoj podršci koju su nam pružili kako bi ovogodišnji događaj bio zaista poseban i kako bi se svim natjecateljima osigurali najbolji mogući uvjeti. Naša je želja putem ovog događaja promovirati STEM područja znanosti, potaknuti inovativnost i pokazati kakva se nevjerojatna postignuća mogu ostvariti kroz marljiv rad.

Zahvaljujem i našim pokroviteljima i partnerima, a to su Rimac Technology, Bugatti Rimac, AVL Hrvatska i drugi bez kojih ovaj projekt ne bi bio to što je. Pozivam sve zaljubljenike u tehnologiju, inovacije i automobilizam da nas prate i otkriju raznolikost ovog događaja i budućnosti autoindustrije - istaknuo je predsjednik udruge Formula student Alpe Adria Tibor Kezelj i organizator ovog prestižnog događaja.

image

Tibor Kezelj i Matija Momčilović

Josip Škof

Projekt FS Alpe Adria započeo je 2017. godine kao skromno natjecanje za nekoliko timova iz države i regije. Međutim, njegova popularnost i značaj eksponencijalno su rasli, a već 2022. godine postao je službeno priznat, privlačeći 50 timova iz cijelog svijeta, uključujući čak 18 zemalja, te oko 1300 studenata na karting stazi u Novom Marofu.

Osim impresivnog broja sudionika, događaj se može pohvaliti i žirijem sastavljenim od stručnjaka s vrha autoindustrije, uključujući prestižne tvrtke poput Formula 1, Aston Martin, Porsche Engineering, Rimac Technology, Bugatti Rimac, Mercedes AMG Formula E, AVL, McLaren Racing, Ferrari i mnoge druge.

image
Ranko Šuvar/CROPIX

- Gledatelji ovaj događaj mogu pratiti uživo, u suradnji s Entriom, a svaki dan se događa nešto drugačije. Fokus bi stavio na datume 25. i 26. kada imamo dvije dinamičke discipline, Autocross i Endurance, koje su definitivno najinteresantnije stvari za gledati. Uz samu stazu bit će program za djecu naših pokrovitelja te ostale interesantne stvari za sve. Jedno od iznenađenja bit će i bolid Formule 1 - zaključio je Tibor Kezelj.

Matija Momčilović, jedan od glavnih organizatora Formule Student Alpe Adria, istaknuo je sljedeće:

”Timovi su stigli, pripremili su svoje boxove. Svi čekaju natjecanja na statičkim i dinamičkim disciplinama. Timovi koji su bolje pripremljeni i koji su stigli ranije već su odradili inspekciju tehničkog pregleda na kojoj se provjerava oprema vozača, kaciga, kombinezon i ostalo. Tu je i skok vozača iz formule. Unutar pet sekundi, vozač koji je vezan mora iskočiti van. To je jedan od sigurnosnih zahtjeva pravilnika Formule Student.”

Već prvog dana posebnu je pažnju privlačio i bolid hrvatskih predstavnika, studenata Sveučilišta u Zagrebu - navode SN.

image
Ranko Šuvar/CROPIX

”Ovaj događaj je iznimno važan za hrvatske studente. Nije bilo ovakvog natjecanja na ovim prostorima. Mi smo od prošle godine jedno od 13 službenih svjetskih natjecanja. Pozivamo sve studente iz cijele Hrvatske da dođu, upoznaju vrhunske stručnjake kojima mogu postavljati pitanja te upoznaju kolege.

Danas ovdje imamo budućnost autoindustrije u Europi i svijetu - zaključio je Matija Momčilović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:03