na ‘posebnom zadatku‘

‘Takav auto u Zagrebu još nismo vidjeli‘: Neobičan Rolls-Royce privukao pažnju u Hercegovačkoj ulici

Riječ je o testnom primjerku proizvođača s jasno vidljivim naljepnicama BMW Connected test vehicle

Rolls Royce Spectre u Zagrebu

 Zvonimir Martinčević

Novi superluksuzni Rolls-Royce s njemačkim registarskim oznakama parkiran u Hercegovačkoj ulici u Zagrebu privukao je puno pažnje prolaznika na Novu godinu. Baš kao i oznake na njemu. Naime, riječ je o najnovijem, prvom električnom Rolls-Royceu Spectre koji stoji 400.000 eura i koji je upravo krenuo u prodaju, a sva proizvodnja je navodno već rasprodana do 2025. godine.

image

Rolls Royce Spectre u Zagrebu

Zvonimir Martinčević

Fantastična električna coupe krstarica od tri tone s fotografija testni je primjerak proizvođača s jasno vidljivim naljepnicama BMW Connected test vehicle (BMW je vlasnik Rolls-Roycea), što može značiti da služi za testiranje automatiziranih značajki razina autonomne vožnje.

S obzirom na to da BMW želi poboljšati komfor putnika uvođenjem novih tehnologija za daljnji razvoj potpomognutih, povezanih, djelomično automatiziranih i autonomnih funkcija udobnosti vozila i tako ponuditi sigurno iskustvo vožnje, u tu svrhu koriste ovakva odgovarajuće označena testna vozila za snimanje podataka s različitih senzora, uključujući video snimanje okruženja vozila i audio snimke unutrašnjosti vozila.

image

Rolls Royce Spectre u Zagrebu

Zvonimir Martinčević

Ovakva testna vozila opremljena su raznim senzorima (kao što su radar, ultrazvučni senzor, GPS/lokalizacija), mikrofonima i video kamerama. Okolina ispitnih vozila može se snimiti na video i audio datoteke i pohraniti za kasniju analizu te kombinirati s daljnjim podacima senzora.

image

Rolls Royce Spectre u Zagrebu

Zvonimir Martinčević

Videosnimke se koriste za stvaranje statičkih i dinamičkih prometnih objekata. To mogu biti prepreke na cesti, automobili, motocikli, bicikli... s njihovim individualnim položajem i kretanjem u odnosu na testno vozilo, kao i položajem i kretanjem pješaka. Da bi se izračunalo potencijalno kretanje pješaka - primjerice kada osoba želi prijeći cestu - može se analizirati i smjer njihovog pogleda.

Audiosnimke unutrašnjosti vozila koriste se kako bi se primjerice prepoznalo da se automatizirani automobil mora skloniti u stranu, ako iza njega dođe vozilo hitne pomoći i ima prioritet. Podaci o videozapisima, zvukovima i senzorima upotrebljavaju se tijekom probnih vožnji za otkrivanje sudionika u prometu i općenito na prometne situacije i reagiranje na njih.

image

Rolls Royce Spectre u Zagrebu

Zvonimir Martinčević

U kasnijoj evaluaciji snimaka, video, audio i senzorski podaci koriste se za razvoj i poboljšanje algoritama za spomenute potpomognute, povezane, djelomično automatizirane i autonomne funkcije vožnje.

Što se tiče samog modela Spectre zahvaljujući bateriji od 102.0 kWh teškoj čak 700 kilograma, automobil ima doseg od 520 km prema WLTP-u, 585 KS i 900 Nm okretnog momenta, te je do 100 km/h sposoban ubrzati za 4,5 sekundi.

image

Rolls Royce Spectre

Rolls-Royce

Vizualno, Spectre crpi inspiraciju iz starijih Rolls modela s dvoja vrata kao što su Wraith i Phantom coupe, ali izgleda modernije, šire i niže od oba. Djelomično i zbog rešetke niskog profila, najšire ikada ugrađene u Rolls i moderno izvedenih podijeljenih prednjih svjetala. U svakom slučaju od superskupog, možda i najluksuznijeg električnog automobila na svijetu u Rolls-Royceu čini se imaju velika očekivanja...

image

Rolls Royce Spectre

Rolls-Royce
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:20