NAJBRŽI NA SVIJETU

Talijani oborili svjetski rekord: Bolid bez vozača jurio preko 300 km/h

Brzina od 309 km/h dobivena je kao prosjek u dva uzastopna pokušaja u suprotnim smjerovima (da bi se eliminirao utjecaj vjetra)
 Politecnico Milano

Prošle srijede u NASA svemirskom centru Kennedy u Cape Canaveralu, bolid kojeg je kreirao talijanski PoliMOVE oborio je svjetski brzinski rekord za potpuno autonomno vozilo.

Tim Politecnico postigao je rekord dan ranije, ali je odlučio podići ljestvicu i poboljšati svoju maksimalnu brzinu. Dakle, sutradan, PoliMOVE-ov bolid nadmašio je vlastiti rekord i dosegao brzinu od nevjerojatnih 309,3 km/h!

Ova brzina dobivena je kao prosjek u dva uzastopna pokušaja u suprotnim smjerovima (da bi se eliminirao utjecaj vjetra).

image
Politecnico Milano

Dosadašnji rekord držao je Roborace (282,42 km/h).

- Vidjeli smo što donosi budućnost za autonomna vozila i zasluge pripadaju cijelom PoliMOVE timu - rekao je prof. Sergio Savaresi, voditelj tima Politecnico di Milano.

- Automobil je radio samo na algoritmima, gdje je preciznost najvažnija, a najmanja pogreška u predviđanju mogla je napraviti potpuno drugačiji ishod. Ova vožnja bila je uzbudljiva, oduševljeni smo svjetskim rekordom, ali i uzbuđeni činjenicom da će ti podaci biti dostupni svima.

Svi će imati koristi od našeg rada - završio je Savaresi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:36