OTKRIVENA TAJNA

Tamna strana Teslinih superpunjača: Napajaju ih generatori koji rade na dizel

Elon Musk je još 2017. godine obećao da će se Teslini superpunjači u potpunosti napajati solarno

Tesla punjač (ilustracija)

 Profimedia

Odmorište Harris Ranch smješteno između San Francisca i Los Angelesa idealno je mjesto za punjenje električnih automobila vozačima koji putuju oko šest sati između ta dva grada.

Američki proizvođač Tesla navodi da se radi o odmorištu s najvećim brojem brzih punjača za električna vozila na svijetu.

Ima ih 98!

No, idiličnu priču o Teslinim superpunjačima nedavno je pokvario istraživački novinar Edward Niedermeyer koji je otkrio da se punjači za električne automobile ustvari pune preko dizelskih generatora!

image

Tesla punjač (ilustracija)

JIM WEST/Sciencephoto/Profimedia

‘Tvrtka je koristila dizelske generatore za napajanje dodatnih superpunjača (onih kojima je potrebno 30 do 60 minuta da napune bateriju) kako bi podnijeli blagdansku gužvu, a njihov se ispušni plin itekako osjećao u zraku‘ - izjavio je Niedermeyer u izlaganju za Slate.

Činjenica da je dizelski generator pomagao u napajanju punjača pokrenula je niz događaja koji su razotkrili mit o Elonu Musku: ‘Jednom kada prestanete vjerovati Musku na riječ - njegov popularni, herojski imidž nestaje, a mračnija stvarnost počinje se otkrivati‘ - napisao je Niedermeyer.

image

Tesla punjač (ilustracija)

Tesla

Elon Musk još je 2017. godine obećao da će se Teslini superpunjači u potpunosti napajati solarno - piše Jalopnik.

Za sada to definitivno nije slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 18:46